Slovenija
7500 ogledov

Nad Toninovo idejo Janša ni navdušen

vlada zabava matej tonin janez janša s kozarcem Reševalni pas/Twitter
V Novi Sloveniji predlagajo ustavne spremembe na področju imenovanja sodnikov. V SDS jim očitajo, da so koalicijski partner.

V Novi Sloveniji predlagajo ustavne spremembe, ko gre za imenovanje sodnikov. Povečali bi radi vlogo državnega zbora pri izbiri sodnikov. To želijo doseči tako, da bi moral državni zbor svoje člane Sodnega sveta imenovati z dvotretjinsko večino, pri imenovanju pa ne bi bil več vezan na predlog predsednice republike. V predlogu NSi je zapisano, da Sodni svet predloga za imenovanje sodnikov po ustavi ne bo mogel določiti brez članov, imenovanih s strani državnega zbora. Tudi za sprejem zakona o sodnem svetu bi bila potrebna dvotretjinska večina, kar pomeni, da bi morali dobiti tudi podporo opozicije. 

"Danes sodnike z navadno večino 46 glasov imenuje Državni zbor. Slovenska desnica od leta 1991 do danes v DZ nikoli ni imela 46 glasov. Žal. Zato dejanskega vpliva na imenovanje sodnikov nikoli nismo imeli," je zapisal Matej Tonin, predsednik NSi. "Nobena politična opcija sodnikov ne bo več mogla izbirati sama, ampak bo vedno potrebno tudi soglasje druge strani. Tako Slovenija postaja zrelejša demokracija in naš sodni sistem boljši.

Ob potezo NSi se je obregnil predsednik SDS Janez Janša. "Kot leta 2000, ko je SLS-SKD omogočila tranzicijski levici vpis proporcionalnega volilnega sistema v ustavo. S tem je bila povožena referendumska volja ljudi in odločba Ustavnega sodišča. Sedaj Nova Slovenija omogoča še ukinitev volilnih okrajev in imenovanje sodnikov brez državnega zbora." V poslanski skupini SDS menijo, da je to dokaz, da je NSi v resnici koalicijski partner. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • bobubob 15:44 30.september 2023.

    Če bi obramboslovec Janša, ki je še nedavno klical NATO lovce na rusko mejo, skorumpirano t.i. zdravstvo pa nad svoj plebs, samo malce manj hlapčeval in več vladal, mu sedaj ne bi bilo treba jamrati iz opozicije. Ker pa je ...prikaži več stavil na svoje pokvarjene ameriško-bruseljske prijateljčke, se mu pač ni izšlo, nam, običajnemu (še bolj pa 'odgovorno pocepljenemu') plebsu, pa še dosti manj. Upam, da bo plebs to raboto pomnil še dolgo. O 'svobodnjakih' pa - škoda besed, poznamo njih in njihove prednike.

  • Plavi-mil 14:25 30.september 2023.

    Klerikalci so bili vedno izdajalec, pa še žleht poleg.

  • Torro 08:02 30.september 2023.

    Oba nagnat iz Slo.politike z drekomešalcem Logarjem vred. Zdraharji jočejo,nato se skupaj režijo-debili. Pa saj pol Slo.ni vsekanih...