Slovenija
38880 ogledov

Najdena na "bolhi", zdaj se prodaja za 16.000 evrov

Ivana Kobilca Profimedia
Po naključju najdena mojstrovina naše največje slikarke Ivane Kobilce bo v petek prodana na dražbi.

Kobilčino nedokončano delo so našli na spletnem portalu z malimi oglasi, Bolha, galerist Leon Pogelšek pa je povedal, da je na sliko naključno naletel njegov prijatelj. Ta jo je tudi kupil in pokazal Pogelšku, slednji pa je takoj pomislil, da bi lahko šlo za stvaritev Ivane Kobilce, saj se je slika ujemala z njenim slikarskim slogom. 

Gre za akt sedečega dekleta z rokami, dvignjenimi v zatilje. Identiteta upodobljene ženske sicer ni znana, vendar obstajajo domneve, da naj bi to bila prijateljica Kobilce. Po besedah Pogelška so sliko prejeli v zanemarjenem stanju, zato jo je restavrator očistil. Prejšnji lastnik namreč ni pomislil, da bi delo lahko pripadalo znani slikarki, slika je bila prepognjena v mapi, zaradi tankega nanosa barve pa jo je bilo zahtevno zravnati. Vendar barva na srečo ni popokala. 

Slika kaže značilnosti 20. let prejšnjega stoletja 

Da gre za stvaritev Ivane Kobilce, potrjuje slikarkin podpis na sliki. Pogelšek je poudaril, da je na spodnjem delu platna naletel na črko x, za katero meni, da je pravzaprav hitro narejen podpis črke k. Dokaz, da gre za njeno delo je tudi v samem slogu, saj je ta identičen ostalim delom, ki jih hranijo v zbirki Narodne galerije. 

Ferdinand Šerbelj, umetnostni zgodovinar, ki je certificiral delo, je pripomnil, da so nedokončana dela v pomenu študije pri Kobilci redki primeri, saj jih doslej poznamo le v treh izvedbah, ki datirajo v leta pred prvo svetovno vojno. Dodal je še, da slika verjetno spada v poznejši čas, v 20. leta. 

Pogelšek pa je še opozoril na praznino okoli akta, ki je tipična za nemško slikarstvo od leta 1905 do 20. let preteklega stoletja. Sama postavitev pa spominja na pin-up modele - gre za modele, značilne po prvi svetovni vojni v ameriški množični kulturi. 

Izklicna cena 16 tisoč evrov

Ob dnevu žena bo v ljubljanski Galeriji Kos v pasaži Nebotičnika potekala dražba slike, prav zaradi njene ženstvene značilnosti. Na dražbi bo moč sodelovati tako preko spleta kot v galeriji. Nedavno najdeno delo so širši javnosti že predstavili prejšni mesec na isti lokaciji na Prešernov dan.

Njena vrednost je ocenjena med 30 in 60 tisoč evri, izklicna cena pa je postavljena pri 16 tisoč evrih. So pa denimo leta 2016 na dražbi eno izmed Kobilčinih slik prodali za 28.700 evrov. 

*Fotografije so simbolične

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 21:45 05.marec 2024.

    ha, na koncu se bo ugotovilo, da je nekdo precej nazaj naredil plagiat v stilu kobilice

  • papak 18:23 05.marec 2024.

    A da bi pa kako fotografijo objavili pa ne!!!???