Slovenija
95909 ogledov

Najela odvetnika in uspela s pritožbo proti Darsu zaradi vinjete

kontrola vinjet
1/8
Anže Petkovšek
Zaradi ukradenih tablic je dobila globo zaradi vožnje brez vinjete. Svetovali so ji, naj plača, a se je kljub temu odločila, da se pritoži.

"Poleti so nam ukradli registrske tablice. Krajo sva prijavila, policist, ki je obravnaval zadevo, nama je svetoval, naj naročiva nove tablice, saj bi na izdelavo tablic z isto registrsko številko morala čakati, poleg tega pa je registrska v bazi ukradenih in bi lahko imela težave na meji. Naročila sva nove tablice, novembra pa sva od Darsa dobila obvestilo o prekršku in 300 evrov globe ter račun za tedensko vinjeto," nam je povedala bralka.

Kazen jo je presenetila, saj sta za avto kupila letno vinjeto, seveda s takratno registrsko oznako. Pričakovala je, da bo z enim klicem na Dars zadevo uredila, saj je jasno, da je vinjeto kupila in da so ji registrske tablice ukradli ter da ima avto zdaj novo registrsko, a se je zmotila.

"Pričakovala sem, da bom s policijskim zapisnikom in potrdilom o menjavi tablic vse takoj uredila, a so mi na Darsu razložili, da je to moja krivda in da moram plačati kazen. Skrbelo me je tudi, ali so me morda večkrat dobili med vožnjo in me torej čaka še več dopisov s kaznijo po 300 evrov, a tega niso mogli preveriti. Skratka, odziv vseh različnih delavcev v klicnem centru, s katerimi sem se pogovarjala, je bil, da imam srečo, da so me samo enkrat dobili in da naj plačam polovičko 150 evrov, saj s pritožbo tvegaš, da boš moral plačati celotno kazen. Nihče ni mi svetoval, naj se pritožim ali namignil, da imam zaradi posebnih okoliščin kakšno možnost s pritožbo," nam je povedala. Kazen se ji je zdela krivična, zato se je kljub temu odločila, da se pritoži. 

V klicnem centru Darsa so bralko opozorili, naj nikar ne pozabi na plačilo računa za tedensko vinjeto, saj jo bo sicer čez nekaj časa doletela izvršba. 

Nalepka je bila na vozilu, e-vinjeta je vezana na registrsko oznako

"Elektronska vinjeta je skladno z določbami področnega zakona vezana na registrsko označbo in državo registracije vozila, kar tudi v družbi Dars opozarjamo vse od uvedbe e-vinjet v letu 2021. Ker je e-vinjeta vezana na konkretno registrsko številko, je popolnoma logično, da ne more biti veljavna za nobeno drugo registrsko številko," so nam pojasnili na Darsu.

Plačilo kazni vinjeta Dars | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

"V primeru ukradene registrske tablice lahko uporabnik zahteva povračilo preostale vrednosti e-vinjete. Natančen postopek je opisan na naši spletni strani," so nam odgovorili na Darsu. Za povračilo je potrebno imeti shranjen račun za nakup. 

Po menjavi registrskih tablic bi morala tako naša bralka na Darsu zahtevati vračilo sorazmernega dela e-vinjete in kupiti novo. "Na to me ni opozoril ne policist, prav tako mi tega niso omenili na tehničnih pregledih, ko sem prišla po nove tablice," pravi. "Če bi hotela Dars prinesti okrog, bi zahtevala vračilo za prejšnjo vinjeto in ne bi kupila nove," je še dodala. 

Ko je plačilni nalog izdan, ga ni mogoče strornirati  

"Za vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah je vinjeta obvezna od leta 2008 in če vozilo med vožnjo brez vinjete nadzorni sistem oz. cestninski nadzorniki zaznajo, je izdan plačilni nalog. Globa je izrečena v skladu z Zakonom o cestninjenju glede na vrsto prekrška. Ko je plačilni nalog izdan, ga Dars ne more stornirati. Prekrškovni postopek in možnosti odločanja so opredeljene v Zakonu o prekrških in velja za vse prekrškovne organe in sodišča. Kršitelj se lahko ravna po obvestilih, navedenih na plačilnem nalogu oziroma pravnem pouku. Kot v vsakem prekrškovnem postopku, ima kršitelj možnost pravnega varstva oziroma lahko v zvezi z izdanim plačilnim nalogom vloži zahtevo za sodno varstvo, ki jo preveri pooblaščena uradna oseba v skladu s 63. členom Zakona o prekrških in če je ta neutemeljena, jo odstopi na pristojno sodišče za prekrške," so nam pritožbeni postopek pojasnili na Darsu.

Če je vinjeta vezana na registrsko tablico, ali tisti, ki ima nameščene ukradene tablice, ni v prekršku, saj ima registrske tablice z vinjeto?

"Vožnja z ukradenimi tablicami predstavlja več prekrškov, med njimi tudi po Zakonu o cestninjenju, in sicer po drugem odstavku 50. a člena: (neupravičeno prenese registrsko tablico vozila, na katero je vezana veljavna elektronska vinjeta)," so nam povedali na Darsu. Globa za ta prekršek je 500 evrov.

Kraja registrskih tablic ni tako redka. Letos je policija do 10. novembra prejela že 1474 prijav zaradi ukradenih tablic, v letih pred korono pa jih je bilo okrog 1800.

Cestninski nadzorniki Darsa so zaradi vožnje brez vinjete ali nepravilne uporabe vinjete letos do 27. novembra izdali že 54.080 plačilnih nalogov. V primerjavi z obdobjem, ko še ni bilo elektronskega nadzora, večjega odstopanja ne opažajo.

Na teh 54 tisoč plačilnih nalogov so prejeli 1825 pritožb oziroma zahtev za sodno varstvo, kar je 3,4 odstotka. "Razlog za pritožbo je najpogosteje napačno navedena registrska oznaka pri nakupu e-vinjete," pravijo na Darsu.

"Pritožbam ugodimo, če za to obstajajo dokazljive olajševalne okoliščine. Letos je bilo izdanih 1600 opominov na podlagi vloženih zahtev za sodno varstvo," so pojasnili. To pomeni, da so globo izbrisali in namesto nje izrekli opomin.

"Najela sem odvetnika in pred kratkim sem dobila obvestilo, da so pritožbi ugodili. Kljub temu sem morala plačati 30 evrov sodne takse in še 16 evrov za tedensko vinjeto. Vse skupaj z odvetnikom je bilo dražje, kot če bi plačala polovično kazen, ampak gre za princip," nam je povedala bralka. Do povračila sorazmernega deleža prejšnje vinjete pa ni več upravičena, saj je rok za oddajo zahtevka 30 dni od odjave vozila ali izdaje registrske tablice z drugo označbo.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 27
  • Idioti 18:21 11.januar 2024.

    Pod 1. Nekdo na DARSU , verjetno več njih je mal usekan , kar se tiče prava okoli e vinjet . Ne more DARS pisati zakonodaje , ampak to predpisuje DRŽAVA . Kaj DARS briga račun !! KOJI Q jih ...prikaži več to briga ! Datum in ura nakupa je v računalniku za avto s to reg. tablico . Kaj jih briga račun , kdo jo je kupil in komu jo je daroval . Kaj jih briga . Kako je DARS prišel do podatkov o lastništvu avta brez reg, tablic ????? Zgleda , da imajo pravico vstopa v policijsko državne dadoteke , nad.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 17:11 11.januar 2024.

    Takšna zmaga ima pomenljivo ime, pirova zmaga! Se pravi zmaga za katero zmagovalec (po navadi neprostovoljno) plača višjo ceno, kot je vredna zmaga sama. Tudi iz opisanega primera je jasno, da je bilo plačilo stroškov za dosego cilja precej dražje, ...prikaži več kot takojšnje plačilo globe in tedenske vinjete, za po vrhu pa je propadlo še povračilo razlike za vinjeto vezano na ukradene tablice. Ni mi pa jasno kako si nekdo predstavlja, da mu v primeru menjave tablic, velja vinjeta vezana na stare tablice!?

  • Luksi 13:04 11.januar 2024.

    Bolano, to so nam uredili oblastniki, tako levi, kot desni. Pravice v tej državi na žalost ni več in slej ko prej bo ljudem prekipelo...