Slovenija
19 ogledov

"Namesto, da se od tujcev učimo, jim pošiljamo najboljši kader"

mladi Saša Despot
Ob dnevu mladih se ponovno vrstijo opozorila mladih, da razmere na več področjih niso urejene. Organizacije pa izpostavljajo, da tujina ni rešitev in hkrati pozivajo državo, naj izpolni svoje ukrepe.

"Slovenija je moj dom, od katerega se ne morem ločiti kar tako, vendar nimam niti še 30 let in bom kmalu v fazi, ko se bom nasitila stanja v katerem smo! Samo zato, ker gnijem. Samo zato, ker vem da sem sposobna, ker vem da lahko in ker v življenju želim nekaj doseči," je v zapisu posvečenemu svojim delodajalcem nekaj dni pred mednarodnim dnevom mladih, izpostavila mlada tržnica z večletnimi delovnimi izkušnjami.

Po letih stagniranja in iskanja službe obupuje nad situacijo v Sloveniji: "Moja Slovenija, kako narobe svet si. Namesto, da se od tujcev učimo, jim pošiljamo svoj najboljši kader. Sramota."

Tretjina slovenske mladine pripravljena emigrirati

Poleg naše sogovornice je sodeč po raziskavi Mladina 2013, ki jo je lani objavila skupina z mariborske univerze pod vodstvom Sergeja Flereta in je bila opravljena na reprezentativnem vzorcu mladih med 16. in 27. letom, še približno tretjina slovenske mladine pripravljena emigrirati – v večini zaradi ekonomske situacije. Najbolj želene destinacije so Avstrija, ZDA in Nemčija. Tudi zadnji izmerjeni selitveni prirast slovenskih državljanov statističnega urada je že petnajsto leto negativen, lani pa se je izselilo 5.594 več, kot se jih je v državo priselilo. Selitveni prirast tujih državljanov pa je sicer že šestnajsto leto pozitiven.

150 prošenj, a le trije odgovori

Še ne tridesetletnica, ki je pred dvema letoma tako kot še mnogi ostala brez službe, ima zdaj celo dve."Mnenja sem, da tisti, ki želi delati, bo vedno našel službo. Vendar kakšno?," se sprašuje mlada tržnica. 

Če smo pred desetletjem še ugotavljali, kaj pravzaprav pomeni beseda prekaren, pa zdaj v skupino prekarnih delavcev po ocenah predsednika vlade Mira Cerarja sodi že 40 odstotkov delovno aktivnega prebivalstva. In med tiste delavce, ki opravljajo najbolj fleksibilne oziroma negotove oblike dela, pogosto sodijo prav mladi, ki šele vstopajo na trg dela. 

Sodeč po uradnih statistikah Eurostata pa se brezposelnost mladih v zadnjih letih sicer nekoliko zmanjšuje, leta 2013 je bila pri nas 21,6 odstotna, lani pa 20,2 odstotna. A pri tem velja omeniti, da se je v raziskavi Mladina 2013 kot brezposelnih opredelilo 36 odstotkov mladih, čeprav podatki Eurostata kažejo junija lani le 24 odstotno brezposelnost.

"Prenehajte uporabljati svoje "veze" za zaposlovanje, ampak pretehtajte, kdo bo bolje delal"

Mlada iskalka zaposlitve, ki je v zadnjih dveh letih odposlala 150 prošenj za delo, a dobila le tri povabila na razgovor, dodaja, da se v času krize, ogromnega števila brezposelnih in kapitalizma, očitno podjetja ne zavedajo, da okrog njih hodijo ljudje, ki bi z znanjem, voljo do dela in samozavestjo lahko njihovo podjetje dvignili na višji nivo.  "Dneve sem preživljala v analizi podjetij, od katerih nisem dobila niti piškavega odgovora."

 "Ali res ni podjetja, ki bi potrebovalo sposobno, mlado, komunikativno dekle? Predvsem pa zaposlenega, ki ima ogromno energije, volje do dela in dela v podjetju, kot bi delal v svojem?," ob tem pa dodaja, da je vsakič znova razmišlja o tujini. "Dragi delodajalci, zbudite se! Prenehajte uporabljati svoje "veze" za zaposlovanje, ampak pretehtajte, kdo bo bolje delal - tisti, ki mu očka uredi službo in ima že celo življenje vse na pladnju ali tisti, ki se mora iz dneva v dan boriti že celo življenje?"

Mladi | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Komentarjev 5
  • samo.jst 11:00 14.avgust 2015.

    pošiljamo...preganjamo oz. preganjajo!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:23 12.avgust 2015.

    Premalo primernih služb = nezaposlenost. Da ne govorimo o korupciji, ki naredi manj koruptivne države bolj privlačne. Kjer dejansko za prispevke državi dobiš neki konkretnega če kdaj rabiš.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:21 12.avgust 2015.

    pr taki številki je dobit službo loterija...potem pa tud če dobiš službo je pa lahko delodajalc neživljenski ipd.