Slovenija
15915 ogledov

Napoved pred volitvami: "To bi utegnilo biti letos odločilno"

javno soočenje političnih strank Saša Despot
Taktično glasovanje bo potekalo predsem med levosredinskimi strankami.

Uporabnik Twitterja sprašuje: "Razmišljam, da bi se šel malo taktiziranja. Načeloma je moja izbira Levica, a LMŠ in SAB tudi OK opciji. Mnenje?" 

Vprašanje, ali voliti taktično ali iskreno, se te dni pojavlja pri mnogih volivcih. "Položaj je do neke mere podoben, kot je bil leta 2008 in 2011, ko smo lahko opazovali pojav taktičnega glasovanja, a ne povsem," pravi analitik Andraž Zorko, Valicon.

Andraž Zorko | Avtor: Anže Petkovšek Andraž Zorko Anže Petkovšek
"Glasovi bi se utegnili vrniti k strankam, iz katerih so prišli"

"Ključna razlika je predvsem v tem, da je Golobova stranka v zadnjih tednih prevzela vodstvo. To pa pomeni, da bi se namesto klasičnega pojava taktične mobilizacije glasov h glavnemu konkurentu Janeza Janše, del teh glasov utegnil vrniti nazaj k strankam, od koder so ti glasovi prišli. To bi utegnilo biti letos odločilno. Bolj pomembno od tega, kdo bo v ciljni ravnini dosegel boljši rezultat, bo namreč to, katera stran bo uspela v parlament pripeljati več strank in s tem več glasov za sestavo vlade," poudarja Zorko. 

Bratušek in Šarec se borita za vstop v parlament

Soočenje | Avtor: Anže Petkovšek Alenka Bratušek na soočenje za parlamantarne volitve na POP TV. Anže Petkovšek
Zadnje ankete javnega mnenja sicer kažejo, da se tako LMŠ Marjana Šarca kot SAB Alenke Bratušek borita za vstop v parlament. 

Za vstop v Državni zbor je z Ustavo Republike Slovenije predpisan 4-odstotni volilni prag. Liste, ki na ravni celotne države niso zbrale vsaj 4 odstotkov glasov, ne sodelujejo v delitvi poslanskih mandatov. 

Nekajkrat se je že izkazalo, da so bile volilne napovedi anket napačne ravno zaradi taktičnega glasovanja, ki ga volilci zavzamejo na volišču. 

Golob največ glasov odnesel LMŠ

"Golobova stranka je skoraj štiri petine svoje podpore pridobila na račun nekdanjih podpornikov strank koalicije KUL, v absolutnem smislu največ med podporniki SD. Izgubile so sicer vse stranke koalicije KUL, relativno gledano je največ izgubila stranka LMŠ," pravi Zorko.

Marjan Šarec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
LMŠ je tako izgubila približno polovico podpore iz časov pred pojavom nove stranke, najmanj pa na račun Golobove stranke izgublja stranka Levica.

Bodo za Goloba volili tudi desni?

Čeprav je Golobova stranka sprejemljiva tudi za določene desnosredinske volivce, pa bo glasov, ki bodo z desnice potovali h Gibanju Svoboda, premalo, da bi se to komurkoli občutneje poznalo, ocenjuje Zorko. "Menim, da tu ne more biti kakšnih vzporednic z volitvami 2014 in stranko Mira Cerarja."

sergeja.hadner@styria-media.si

 

 

Komentarjev 16
  • Norma_Ouellette 09:11 21.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • mina6 20:57 20.april 2022.

    Golib je KRIMINALEC, FAŠIST, LAŽNIVEC, PODPORNIK SPOLNIH PREDATORJEV, PODPORNIK KRIMINALCEV.

  • eminenca 15:31 20.april 2022.

    vse te igre politike in vsega dogajanja, tudi volitev , temeljijo na amneziji oz. izgubi spomina, več kot pribito očitno ... kdo je imel spomin in se je spomnil kaj so počeli mojstri v preteklosti, bi našel oz, prepoznal ogromno ...prikaži več laži in čistih nasprotij preteklih stališč ... tega ja blo noro ... je pa folk nabasan z reklamam, vsak posluša radio, pa spet reklame in možgani morajo zajete podatke predelat ... ker je pa tega v obilju, starih stvari se ne spomnijo ... to so triki moderne demokracije