Slovenija
43 ogledov

Navijači osumljeni nestrpnosti

Rokometna tekma vecer.com
"Nož, žica, Srebrenica," je odmevalo na sobotni tekmi v Dvorani Tabor med ekipama RK Maribor in RK Gradačac iz Bosne in Hercegovine. Evropski poslanec Kacin ogorčen zahteva takojšnje sankcije, policija bo navijače ovadila.

Sobotno tekmo med RK Maribor in RK Gradačac iz Bosne in Hercegovine si je ogledalo okoli 400 navijačev, od tega okoli 50 iz Bosne, ki so bili v dvorani na skupnem prostoru. Navijaška skupina 15 oseb, ki je celotno tekmo navijala za domačine, se je znašala v besednem spopadu z bosanskimi navijači. S strani organizatorja so bili pozvani k športnemu navijanju. Navijači so opozorilo upoštevali vse do zaključka tekme, ko so kršitev ponovili. Zaradi tega je bila tekma prekinjena, organizator pa je navijaško skupino pozval, naj zapusti prireditveni prostor. Skupina desetih navijačev je nato zapustila dvorano. Posnetek spopada in sovražnega govora, ki so ga objavili na spletni strani vecer.com, si lahko ogledate spodaj.

Po zbranih podatkih so policisti po koncu tekme ugotovili identitete šestih oseb. Od tega so dvema izdali plačilni nalog, s katerima so jima izrekli globe zaradi nedostojnega vedenja do policistov in za dejanja, ki so bila storjena z namenom vzbujanja narodnostne, etične in politične nestrpnosti, so nam sporočili s Policijske uprave Maribor.

Po poročanju Pop TV pa so kasneje policisti proti navijačem napovedali tudi kazenske ovadbe zaradi suma storjenega kaznivega dejanja javnega vzpodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Z dodatnim zbiranjem obvestil in dokazov so mariborski policisti ugotovili, da obstajajo razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, zato so evidentirali kaznivo dejanje, obvestili pristojno državno tožilstvo in zdaj pa nadaljujejo z zbiranjem obvestil zoper ostale osumljence.

Ob tem so obravnavali še kaznivo dejanje poškodovanje tuje stvari, ko je do zdaj neznani storilec poškodoval ogledalo na avtobusu, ki je bil parkiran pri dvorani Tabor. V tej povezavi oškodovanec ni podal predloga za pregon oziroma je od pregona odstopil, so še sporočili s PU Maribor.

"To niso le nevzgojeni fantje"

"Zgrožen sem nad sramotnim in nedopustnim incidentom. Potreben je jasen in oster odziv. Nobenega  podcenjevanja dogodka si ne smemo dovoliti. Ne gre za "nevzgojene fante" ali "neotesance" kot so navijače označili nekateri slovenski mediji, pač pa za neciviliziran, nedostojen in nedopusten sovražni govor, Gre za direktno grožnjo s smrtjo! V Nemčiji bi reagiralo tožilstvo, tako društvo navijačev bi prepovedali in izbrisali iz registra. Srebrenica ni samo najhujši vojni zločin po koncu 2. svetovne vojne v Evropi, ampak  je po sodbi sodišča v Haagu tudi genocid. Noben izgovor ne pomaga, zato pričakujem da bo reagirala tudi Rokometna zveza," je bil v odzivu oster poslanec v Evropskem parlamentu Jelko Kacin.

Komentarjev 4
  • Koka 16:01 15.februar 2012.

    Če dober pogledaš, itak sami trenirkarji ;)) Dobro reklamo si delajo, vsak dan jih mamo rajš...

  • Koka 15:57 15.februar 2012.

    Sramota, take neotesance je treba ornk pref... pa na prisilno delo poslat !!! Doživljenska prepoved vstopa, na vse tekme, tud na šah !

  • twt 15:32 15.februar 2012.

    Sigurna sem da niti eden nima slovenskega priimka.