Slovenija
23 ogledov

Ne bo služb, bo pa žepnina

dokumenti Shutterstock
Kulturniki. Država jim bo dala 1.500 evrov. Opozorila, da to položaja ne bo izboljšalo.

Naslednji petek bo ministrstvo za kulturo (MK) objavilo javni poziv, s katerim bodo  samozaposlenim v kulturi podelili žepnine v vrednosti največ 1.500 evrov bruto.

Težak položaj ostaja

"Kulturne žepnine so nov mehanizem aktivne politike MK na področju spodbujanja ustvarjalnosti in delovanja samozaposlenih," pravijo na ministrstvu. Dodajajo, da v nasprotju s preostalimi sredstvi, ki jih podeljujejo, ta denar ne bo namenjen zaključenim projektom, ki morajo biti predstavljeni javnosti, temveč pripravi ali izvedbi projektov. "V Društvu Asociacija smo mnenja, da ukrep žepnin samozaposlenim v kulturi ni optimalen in ne bo izboljšal položaja samozaposlenih v kulturi," poudarjajo v Asociaciji. "Opozarjamo, da gre pri kulturnih žepninah prvenstveno za korekcijski ukrep za nastalo škodo, ki jo povzročata nova davčna in pokojninska zakonodaja, ne pa za kulturno politično, sistemsko urejanje statusa samozaposlenih v kulturi," še pravijo v Asociaciji. Dodajajo, da bi bila drugačna interpretacija ukrepa "neetična in zavajanje javnosti na račun sistemskega slabšanja položaja prekernih kulturnih delavcev".

Denar ne bo za vse

Poziv je namenjen izključno fizičnim osebam s statusom samozaposlenega v kulturi. MK bo žepnine letos podelilo 66 umetnikom. V Asociaciji menijo, da je to premalo, opozarjajo pa tudi na zahtevna razpisna merila.

Komentarjev 4
  • Villa 19:11 22.januar 2014.

    PREKLETA DRŽAVA !!!! Uničili ste mi življenje !!! Banda pokvarjena lopovska !!!

  • mirko 13:57 22.januar 2014.

    Kdor ni sposoben preživet na trgu, pač enostavno zapre svoj status s.p. in se prijavi na borzo dela ter išče svoj kruh drugje, TUDI KULTURNIKI, tako kot se to dogaja v realnem gospodarstvu. Banda komunistična-levičarska !!!

  • mirko 13:53 22.januar 2014.

    Ha ha ha, to človek ne more verjet kaj se gredo ti levičarji na vladi. Če bi v ZDA ali v kaki drugi zahodni kapitalistični državi vlada prišla z tako pogruntavščino ven, bi se ljudje v realnem sektorju takoj spravili ...prikaži veči na proteste. Zakaj ?! Kdo pa samozaposlenim v realnem sektorju da kake žepnine ?!!! Kam smo zajadrali, o ljubi bog, reši nas komunistične sodrge na oblasti.