Slovenija
18 ogledov

Ne morete na splet? Lahko je kriv trojanec!

Trojanec DNSChanger. Žurnal24 main
Če danes prek svojega računalnika nikakor ne morete dostopati do spleta, je morda za to kriv trojanec DNSChanger.

Slednji namreč spremeni DNS nastavitve računalnika in napadalcem omogoči preusmerjanje prometa na vmesne strežnike, kjer so lahko prestrezali komunikacijo okuženih računalnikov.

Čeprav je FBI konec lanskega leta po dveletni akciji s sodelovanjem estonske policije aretiral šest Estoncev, ki so s pomočjo DNSChangerja zgradili večmilijonsko omrežje okuženih računalnikov, pa imate lahko še vedno otežen dostop do spleta.

Kot so ob tem še sporočili iz Nacionalnega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT, je bilo novembra lani z omenjenim zlonamernim programom okuženih približno štiri milijone računalnikov.

V obdobju od novembra 2011 do junija 2012 pa je bilo v Sloveniji okuženih 76 tisoč različnih IP-naslovov, ki so kazali znake okužbe.

Preverite z enim klikom

Na SI-CERT zato vse uporabnike opozarjajo, da na spletni strani dns-ok.si preverite, ali je med okuženimi tudi vaš računalnik. Če se vam odpre spletna stran, na kateri se pokaže zelena kljukica in napis "Vaš sistem ni videti okužen z DNSChanger trojancem", potem ste se trojancu izognili.

V primeru, da ste okuženi, pa za odstranjevanje trojanca uporabite enega izmed programov, ki so navedeni na tej spletni strani, za pomoč pri preverjanju in spreminjanju DNS nastavitev pa se obrnite na svojega internetnega ponudnika.

Komentarjev 1
  • Bizgec 12:47 09.julij 2012.

    Amm... Cisto iz firbca, kako naj to stran prebere nekdo, ki "ne more na splet"?