Slovenija
47 ogledov

Nekateri doplačajo, on plača vse

Lekarna Anže Petkovšek
Da se dobiti dražje tablete brez doplačila, a le, če so na seznamu.

“Pišete o doplačilih za zdravila, jaz pa jih moram plačevati v celoti, saj jih dobim le na bel recept. Zanje sem zapravil že okrog 200 evrov,” nam je potožil bralec. Za visok pritisk jemlje tablete tritace, saj so mu druga zdravila, ki jih je preizkusil, povzročala težave. Je namreč tudi ledvični bolnik.

Gre za edinstven primer

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so nam pojasnili, da so tritace s seznama zamenljivih zdravil umaknili zaradi zahteve proizvajalca in da je to edinstven primer. “Na seznamu zamenljivih zdravil smo bili pet ali šest let, pred dvema letoma pa bi morali ceno spustiti za 50 odstotkov. Tega nam principal ni dovolil in ostali sta nam le dve možnosti: ali zdravilo popolnoma umaknemo s trga ali pa ga umaknemo s seznama zamenljivih in je v celoti samoplačniško. Druga možnost se nam je zdela boljša. Poleg tega mesečna terapija stane le okrog šest evrov,” je pojasnila Urška Lakner, direktorica družbe Sanofi-Aventis. Zdaj prodajo okrog deset odstotkov toliko zdravila kot prej, takoj po umiku s seznama pa je prodaja padla na nič.

Če najcenejše zamenljivo zdravilo povzroča pomembne zdravstvene težave, lahko zdravnik predpiše tudi dražje zdravilo brez doplačila, zdravilo, ki ga ni na seznamu, pa je lahko le v celoti samoplačniško, so zatrdili na ZZZS.

Osem namesto ene

Na seznamu zamenljivih zdravil so sicer ostale 1,25-miligramske tablete tritace, saj zanje ni bilo treba toliko znižati cene (umaknili so 2,5-, 5- in 10-miligramske). Na vprašanje, ali bi lahko zdravnik namesto samoplačniških 10-miligramskih tablet predpisal osemkrat več 1,25-miligramskih, pri katerih je treba doplačati le dober evro, je Jurij Fürst z ZZZS odgovoril, da “tega ne bi naredil noben razumen zdravnik. Seveda to ni prepovedano, zato ZZZS ne bi ukrepal, bi pa morda zdravnika povprašal, kje je strokovna podlaga za takšen predpis.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.