Slovenija
3971 ogledov

Nove globe v zdravstvenem sistemu

ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene ZD Ljubljana ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene
Vlada je na seji sprejela spremembe in dopolnitve uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za leto 2024.

Spremenjena uredba, ki jo je sprejela vlada, med drugim uvaja globe za nepravilni obračun vseh zdravstvenih storitev. Te so bile sedaj določene le za nekaj posamičnih storitev, za večino pa ne, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje. Z uvedbo glob želijo povečati odgovornost izvajalcev za pošten obračun storitev, saj gre za porabo javnih sredstev, ki mora biti skrbno utemeljena, so ob tem pojasnili na vladi.

Novi člen uredbe 245.b daje Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije pooblastilo, da v hitrem postopku izreče globo, ki bo višja od najnižje. Na ta način bo možno bolj smiselno izrekanje glob zlasti v primeru ugotovljenih nepravilnosti pri obračunu storitev, zdravil ali medicinskih pripomočkov, so pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje.

Izdane spremembe in dopolnitve uredbe sicer po njihovih navedbah večinoma predstavljajo nomotehnične popravke uredbe ter odpravljajo nekatere računske in redakcijske napake v določbah in prilogah uredbe. Globe pa spremenjena uredba uvaja kot "pomemben element nakupovanja zdravstvenih storitev".

Uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2024 je vlada na predlog ministrstva za zdravje sicer sprejela na seji 15. februarja.

Uredba na primarni ravni spodbuja večjo dostopnost pacientov do izbranega osebnega zdravnika. Na področju specialistično-ambulantnih obravnav uredba spodbuja dostopnost čakajočih do prvih pregledov. Pri tako imenovanih prospektivnih programih pa optimizira obseg programa, ki ga bo ministrstvo za zdravje periodično spremljalo, nadzorovalo in prilagajalo, je takrat poudarila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Zdravje V tem primeru poseg na oprsju krije zdravstvena zavarovalnica slovenija01.04.09, nevroloska klinika, zdravniske sestre, zdravniki, pacjenti, l Slovenija Iztekel se je rok za mediacijo s Fidesom, to se je odločila vlada

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • bobubob 20:23 04.april 2024.

    In kdo bo plačeval te globe? Zdravstveni dom iz mojih sredstev ali gospodje doktorji iz svojih (prenizkih) plač? Skratka, populistični tepež oslove sence. Ko pa bomo slišali za prvega, ki je šel sedet zaradi cepilnega zločina, bo padalo po oslu. ...prikaži veču. In ko bo šel sedet kdo iz WHO pomeni, da je svet končno zavohal zdravo pamet. Do Nurenberga V2 za doktorsko srenjo in za globalistično skorumpirano politiko je pa še daleč. Bodo morali priti Marsovci, saj se npr. tudi Nemci niso uspeli spokoriti sami.

  • bojan88 19:53 04.april 2024.

    Najprej naj Golob plača globo za neuresničitev obljube in sklepa vlade aprila 2023, zaradi katere sedaj štrajk zdravnikov traja že 100 dni. A Golob "ne jebe živu silu...!" kako dolgo še?

  • Hasan 19:47 04.april 2024.

    Golob uničevalec Slovenskega naroda.