Slovenija
27 ogledov

Novi avtobusni prevoznik si sposoja denar

Ivan Hajnšek Nino Verdnik
Marprom. Pogrebno podjetje Maribor mu bo posodilo 70.000 evrov za zagon.

Nadzorniki Pogrebnega podjetja Maribor so na današnji redni seji dali soglasje predlogu uprave, da podjetje 70 tisoč evrov sredstev posodi novoustanovljenemu mestnemu prevozniku Marpromu. Ta jih, po besedah direktorja Marproma Ivana Hajnška, potrebuje za zagon servisne delavnice.

Kriv je "mrtev" avgust

"Kot javni gospodarski zavod ustnovitvenega kapitala nimamo, občina pa nam je pri zagonu namenila le 10 tisoč evrov, ki smo jih porabili za birokratske zadeve, potrebne pri ustanovitvi podjetja," pravi Hajnšek in kot razlog za posojilo navede začetek delovanja v najbolj "mrtvem" mesecu, ko prihodki od prevozov ne zadostujejo. "V prihodnje pričakujem povečan priliv iz naše dejavnosti, septembra bomo prvi račun izstavili tudi občini, kot je to počela Veolia, in takrat bomo posojilo začeli tudi vračati," pojasni direktor. Posojilo je bilo namreč dano za obdobje enega leta z obrestno mero šest odstkotkov.

Odreagirali na prošnjo za pomoč

"Posojilo je v takem znesku, kot ga lahko podjetje zmore, brez tega da bi prišlo do težav pri poslovanju. Ker je Marprom pomembna služba za funkcioniranje Maribora, je bilo tudi ocenjeno, da velja na ta način pomagati pri zagonu te službe," je povedal predsednik nadzornikov Andrej Verlič. "Gre za posojilo podjetju, ki opravlja linijski prevoz v mestu Maribor. V našem interesu je, da so linijske povezave korektno in dobro opravljene, zato smo na prošnjo Marproma tudi odreagirali," dodaja Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor, ki je sicer v večinski lasti Mestne občine Maribor. Da ne gre za nič nenavadnega, saj so si podjetja tudi v preteklosti medsebojno pomagala, meni tudi direktor Marproma Ivan Hajnšek, ki je potrdil tudi, da je v kontaktu še z drugimi podjetji v občinski lasti. Te bi sredi septembra, ko bo treba zaposlenim na Marpromu plačati prve plače, lahko doletela podobna prošnja po pomoči.

Komentarjev 1
  • pesjan 17:53 09.avgust 2011.

    Marprom za zagon nima lastnih sredstev>>> kdj pa bo jih potem imel