Slovenija
17086 ogledov

Odlične novice: Po dolgem času pod 700 hospitaliziranih!

Testiranje za covid-19 v Ljubljani Profimedia
Epidemija še naprej upada.

Ob 4402 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 740 okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 16,8 odstoten. 

Rezultatov hitrih testov v statistiko ne dajejo več, zaradi spremenjenega načina testiranja. Pozitivni hitri testi se namreč po novem potrjujejo s PCR testi. 

Število aktivnih primerov se je zmanjšalo za 1519.

V primerjavi s preteklim ponedeljko, ko je bilo skupaj potrjenih 337 novih okužb, je bilo včeraj potrjenih skoraj dva krat več okužb, a je treba upoštevati, da je bil pretekli ponedeljek praznik.

Hospitaliziranih je bilo včeraj 691 bolnikov. Zaradi bolezni covid-19 jih je umrlo pet.

Epidemija počasi upada

Inštitut Jožef Štefan v svoji zadnji Prognozi širjenja covid-19 ugotavlja, da epidemija v Sloveniji počasi upada, a hkrati opozarja, da nas sproščeni ukrepi ne smejo odvrniti od dosledne uporabe zaščitnih ukrepov, saj se krivulja še vedno lahko obrne navzgor. Trenutno reprodukcijsko število je približno R=0,83, ob razširitvi novih sevov koronavirusa pa bi se lahko spet zvišalo. 

Trenutno je delež kužnih približno dva odstotka prebivalstva oz. približno vsak 40. prebivalec. Glede na semafor sproščanja ukrepov se nahajamo v oranžni fazi. Za prehode med različnimi fazami morata biti izpolnjena dva pogoja: tedensko povprečje potrjenih primerov in število hospitaliziranih. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rumeno fazo prešli v začetku marca. 

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb se je nekoliko zvišalo in znaša 884, kljub nižjemu številu aktivnih primerov. Razlog je, da se v sedemdnevno povprečje ne štejejo več trije praznični dnevi, ko je bilo število testiranj in posledično okužb precej manj.

Prognoza IJS | Avtor: IJS IJS

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar jate
    jate 11:19 16.februar 2021.

    a ste se premislili, kar naenkrat je vse kool,ja pol ne bodo rabili svojci pomagat

  • alen009 11:06 16.februar 2021.

    Samo tako naprej.

  • sam1 09:44 16.februar 2021.

    Odstotki vedno približno isti,le številke varirajo gor-dol na število narejenih dnevnih testov.....prognoza pa po naročilu dr. Ivana.....