Slovenija
100 ogledov

Obleke za sirotišnico

V Ljubljani so ukinili zabojnike Humane na javnih površinah. Na ta račun so lani Žurnal24 main
Rabljene obleke. Vsa sredstva za humanitarno.

Humana, ki zbira rabljena oblačila v zabojnikih, je profitna organizacija, opozarja sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana Anita Caruso. Pravi, da so Humano lani prosili za podatke, kam prodajo oblačila in komu podarijo sredstva, a odgovora niso dobili.

“Humana ima v Sloveniji status profitne organizacije, vendar po modelu Nobelovega nagrajenca za mir Muhammada Yunusa spada v socialne ustanove,” pojasnjuje Saška Susman iz slovenske Humane.

Pravi, da je to tip podjetja, ki deluje po principih običajnega tržnega mehanizma in ustvarja dobiček, ki je namenjen dobrodelnim projektom.

Samo uporabna oblačila
Lani so v Sloveniji v Humani od prodaje oblačil ustvarili 20 tisoč evrov dobička. “To je tudi znesek, ki smo ga podarili enemu izmed naših humanitarnih projektov v Afriki, in sicer sirotišnici v Zambiji,” pojasnjuje Susmanova.

Zbrana oblačila pa po njenih besedah ne gredo v predelavo, zato morajo biti še uporabna. “Zbiramo oblačila, obutev, ves hišni tekstil, modne dodatke, igrače in knjige,” opisuje. Seznam lokacij zabojnikov je objavljen na njihovi spletni strani Humana.si.

Še medsosedska menjava
Na Rdečem križu rabljena oblačila zbirajo v svojih skladiščih, pri Karitasu pa na škofijskih in župnijskih izpostavah. Oblačila morajo biti čista in cela, ne nujno iz čistilnice.

Vsa uporabna oblačila nato razdelijo med socialno ogrožene. Na Rdečem križu so ustanovili tudi spletno stran Omara.si, namenjeno izmenjavi oblačil.

“Nastaja pa tudi ideja o tem, da bi v večjih stanovanjskih soseskah poleg urejenega odlagališča odpadkov uredili prostor, kamor bi ljudje odlagali oblačila in obutev,” pravi Carusova. Šlo bi za medsosedsko izmenjavo oblačil, za te kotičke pa bi skrbeli prostovoljci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.