Slovenija
38 ogledov

Odvisnike bi spravili s cest

Droga Shutterstock
Odprte scene. Zasvojenci droge vse pogosteje uživajo na javnih mestih, kar je tvegano tako zanje kot za družbo.

V zadnjih letih se je zaradi številčnejšega pojava brezdomstva med uporabniki prepovedanih drog povečala tudi problematika uživanja drog na javnih mestih, ki jim v slengu pravijo "odprte scene". To pa je povezano tudi z vse več odvrženega kužnega materiala.

"Učinkovit odziv na to je vzpostavitev programa varnih sob za uporabo drog," je prepričana Ines Kvaternik z Zavoda zdravstveno varstvo (ZZV) Koper. Prek varnih sob se po njenih besedah doseže preprečevanje okužb, zmanjšuje se tvegano vedenje odvisnikov in predoziranje ter omogoča vključitev v zdravljenje. V Sloveniji je, kot je navedla, približno šest tisoč sto problematičnih uporabnikov opijatov, od katerih jih 40 odstotkov ni vključenih v nobeno obliko zdravljenja.

 

Preberite še članek: "Na metadonu sem bil osem let"

Komentarjev 1
  • ennanova 08:28 20.november 2013.

    Prostovoljna preprostostŽivimo zapletena življenja; hitra, stresna, nervozna. Obkroža nas kopica stvari, pa čeprav ni nujno, da smo premožni. Delovni čas sodobnega človeka je najmanj deseturen ali še daljši (če ima službo, seveda); tudi šolski urniki se z vsemi dodatnimi ...prikaži več obveznosti zavlečejo daleč v večerne ure. “Nimam časa” je najpomembnejša (za)poved današnjega časa. “Zasuti” smo z obilico reklamnih sporočil, zabavno-informativnih in drugih vsebin. Marsikdo se pod obilico vsega tega preprosto sesuje oziroma v računalniškem jeziku - zamrzne. Pozabljamo pa, da lahko živimo tudi drugače, …http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/1299-prostovoljna-preprostost