Slovenija
19 ogledov

Oglobili 47 tovornjakarjev, ki so ovirali promet

Sneg postojna PIC
Prejšnji konec tedna je bil zaradi vremenskih razmer na nekaterih cestah pravi kaos. Policisti so po zdajšnjih informacijah napisali lepo število glob, največ na primorski avtocesti.

Konec tedna so oglobili 47 voznikov tovornjakov, ki na avtocestah niso spoštovali prometne signalizacije in se izločili iz prometa, s tem pa so povzročili številne nevšečnosti v prometu. Največ kazni so napisali na primorski avtocesti, kjer je bilo tudi največ težav.

500 evrov za voznika

Primorska avtocesta je bila več ur zaprta zaradi zastoja, ki je nastal, ker vozniki tovornih vozil niso upoštevali navodil policije in Družbe za avtoceste v RS (Dars), naj se izločijo iz prometa, temveč so pot nadaljevali. Tovornjaki so zato obtičali na avtocestah in povzročili večkilometrske zastoje.
Zakon o pravilih v cestnem prometu predvideva 300 evrov globe za neupoštevanje prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.

Z globo 500 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki v zimskih razmerah zaradi neupoštevanja prometne signalizacije ovira ali onemogoči promet drugih vozil. Vozniku se izreče tudi pet kazenskih točk. 1.200 evrov kazni pa doleti pravno osebo oz. samostojnega podjetnika, ki pozimi nima opremljenih motornih in priklopnih vozil s predpisano zimsko opremo.

"Na cestah so bili večinoma tujci"

S PU Koper so sporočili, da so konec tedna zaradi napovedanih vremenskih težav okrepili svoje ekipe. "V tem času je bilo na avtocesti že več zastojev in vsi policisti so  bodisi izločali tovorna vozila, usmerjali promet na cestninski postaji  Postojna (v obe smeri) ali nudili pomoč delavcem Darsa in njihovim plužnim skupinam. Nenazadnje pa sta policijski patrulji v obe smeri
skušali pomagati potnikom, ki so obstali na avtocesti. Dajali so jim informacije o zastojih in ugotavljali, če potrebujejo kakršnokoli drugo pomoč," so zapisali. Dodali so, da je bila vidljivost nična, dodatna težava so bili tudi visoki zameti: "Na cesti so bili večinoma tujci, ki najbrž niso v naprej spremljali napovedi o vremenskih razmerah."

Vsem svetujejo, naj v prihodnje takšne vremenske napovedi vzamejo resno, upoštevajo navodila upravljavca ceste in policije, od doma pa naj se odpravijo le v nujnih primerih.

Več tisoč jih je navodila upoštevalo

Kot so navedli na Darsu, je navodila upoštevalo več tisoč tovornih vozil, ki so se izločila na počivališča in odstavne pasove, tega pa ni storilo od 100 do 150 tovornih tovornih vozil, ki je s tem povzročilo zdrse in zaprtje avtoceste. Na Darsu zato napovedujejo, da bodo uporabili vse možnosti, da bodo od tistih, ki so s svojih neupoštevanjem predpisov povzročili škodo, zahtevali odškodninsko odgovornost.

Komentarjev 5
  • okt 08:23 14.januar 2013.

    zanič policaji da ne morejo te tovornjakarje in lastnike tovornjakov oglobit sa jim ne pride na misel da gredo v tak sneg

  • privat 08:13 11.december 2012.

    KOT DA SE NE VE DA VOZNIKI TOVORNIH VOZIL TAKOJ ZGUBIJO DELO ,ČE BI SLUČAJNO ZARADI SNEGA OSTALI EN DAN V MESECU DOMA !! ZAKONODAJA TO OMOGOČA...

  • privat 08:11 11.december 2012.

    koliko politikov so naši miličniki obglobili za neurje glufij??...nobenega!! Koliko gospodarstvenikov?? Nobenega!! Koliko revežev so obglobili v času socialnih stisk?? posledično skoraj vse državljane!! Bravo veleumi ...res so kot konji v jarmu korupcije!!