Slovenija
3641 ogledov

Ogromna naložba v Slovenijo, ki bo prinesla več delovnih mest

Novice: V Leku bodo odpuščali - Novartis Profimedias
Novartis je doslej v Slovenijo vložil 3,4 milijarde evrov, skupaj s kupnino za Lek pa ta številka presega 5,4 milijarde evrov. To je dokaz, da je Novartis zavezan delovanju v Sloveniji, je v pogovoru za STA dejal predsednik Novartisa v Sloveniji in generalni direktor Inovativnih zdravil Slovenija Aymeric Royere.

Kot je poudaril v pogovoru pred sredino obeležitvijo nove naložbe Novartisa v Mengšu, je multinacionalka samo v zadnjih dveh letih v Slovenijo investirala 400 milijonov evrov. "Del tega zneska, 111 milijonov evrov, je namenjenih novemu Centru za razvoj bioloških zdravil v Mengšu, s čimer bomo vzpostavili znanstveno okolje, ki bo okrepilo zmogljivosti za zgodnji tehnični razvoj bioloških zdravil. Z novo naložbo bo Novartis v Sloveniji okrepil svoj položaj ene ključnih Novartisovih lokacij za razvoj in proizvodnjo inovativnih bioloških zdravil. Poleg tega to pomeni tudi okrog 100 novih delovnih mest. Del naložbenih sredstev je namenjen tudi krepitvi proizvodnje bioloških učinkovin, kar je bistveno za Novartis v Sloveniji kot celoto," je navedel.

Ob tem je poudaril, da ima lokacija Mengeš dolgo tradicijo tako v kemijski proizvodnji učinkovin kot v razvoju in proizvodnji bioloških zdravil. Na tej lokaciji že danes deluje največji center sodobne inovativne biotehnologije v Sloveniji s približno 800 sodelavci v raziskavah in razvoju ter proizvodnji. Vse skupaj pa v Novartisu v Mengšu zaposlujejo okrog 1200 sodelavcev.

Naložbe so v teku tudi v Ljubljani, kjer že gradijo proizvodnjo aseptičnih zdravil, nadgradili pa bodo tudi proizvodnjo trdnih oblik zdravil, za katere je po Royerovih besedah veliko povpraševanje. "V proizvodnji v Ljubljani bomo lahko proizvajali praktično vse trdne oblike zdravil, ki jih ima Novartis," je dejal Royere, ki je v Sloveniji približno pol leta. Pred tem je bil v okviru Novartisa v številnih evropskih državah in Avstraliji.

O oddelitvi Sandoza od Novartisa

Predsednik Novartisa Slovenija je spregovoril tudi o predlagani oddelitvi Sandoza od Novartisa. "Novartis bo, če se bo predlagana oddelitev Sandoza realizirala v drugi polovici letošnjega leta, postal vodilna inovativna farmacevtska družba. Usmerjena bo na pet področij, in sicer kardiovaskularno, imunologijo, nevro znanost, čvrste tumorje ter hematologijo. Ta področja bodo podprta s petimi visokotehnološkimi platformami, bioterapevtiki, kemijsko platformo, xRNA1, radioligandnimi zdravili ter celično in gensko terapijo. Slovenija bo sodelovala pri vseh petih platformah," je dejal.

"V Ljubljani bomo imeli center kakovosti, proizvodnjo inovativnih trdnih in aseptičnih zdravil, trženje ter glavne korporativne in podporne funkcije, medtem ko bodo raziskave in razvoj, proizvodnja bioloških zdravil in učinkovin za inovativna zdravila v Mengšu. Na obeh lokaciji imamo več kot 3500 zaposlenih, to število pa se bo po izgradnji prej omenjenih investicij še povečalo," je dejal.

Novartis bo v Sloveniji deloval prek dveh družb, in sicer prek Novartisa d.o.o. in obstoječe podružnice Novartis Pharma Services. Večina delovnih mest bo v družbi Novartis d.o.o., ki ima tri stebre, raziskave in razvoj, proizvodnjo velikih in malih molekul ter ključne korporativne in podporne funkcije, podjetje Novartis Pharma Servicesi pa bo še naprej skrbelo za trženje inovativnih zdravil na slovenskem trgu.

"Slovenija je zelo pomembna v Novartisovi strategiji, saj tu podpiramo polovico Novartisovih prednostnih inovativnih zdravil v različnih fazah razvoja in proizvodnje za bolnike v Sloveniji in po svetu. S 7,5-odstotnim tržnim deležem smo vodilni ponudnik zdravil v Sloveniji in osrednji partner slovenskega zdravstva. Vsa Novartisova inovativna zdravila so na voljo oziroma dostopna tudi bolnikom v Sloveniji, kar je zelo pomembno," je ocenil.

Naleteli na nekaj izzivov

Ob tem je izpostavil tudi nekatere izzive, s katerimi se v Sloveniji srečujejo. "Tu sem šele nekaj mesecev, zato še nimam celotne slike, vendar bi med glavnimi izzivi za podjetje izpostavil pridobivanje novih sodelavcev, zato pri nas povezujemo znanje in talente iz raznovrstnih panog. Odpiramo izjemne možnosti za razvoj talentov ter sproščamo potenicale naših sodelavcev. Ljudje v Sloveniji imajo željo po inovacijah, kar je odlično za nadaljnji razvoj. V Sloveniji lahko delamo nove stvari z veliko verjetnostjo za uspeh," je izpostavil.

Novartis | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
"Kot drugo področje bi omenil, da ima Slovenija relativno dobro dostopnost do inovativnih zdravil, vendar pa še vedno zaostajamo za nekaterimi evropskimi državami, s katerimi se želimo primerjati. Gre za države kot so Skandinavske države, Velika Britanija, Avstrija in Nemčija," je poudaril.

Ob tem je dodal, da Slovenija beleži devetodstotno rast na področju inovativnih zdravil, kar je ena najvišjih rasti v Evropi. Novartis zaradi svojega položaja spodbuja to rast, predvsem z uspešnimi lansiranji novih zdravil na trg.vendar je dejstvo tudi to, da imajo ljudje v Sloveniji željo po inovacijah, kar je odlično za nadaljnji razvoj. "V Sloveniji lahko delamo nove stvari z veliko verjetnostjo za uspeh," je izpostavil.

Težava tudi v kadrih

Glede kadrov pa je ocenil, da je Slovenija v podobnem položaju kot ostale držav. "Slovenija praktično nima brezposelnosti, kar je odlično za slovensko družbo, nekoliko manj pa za nas, saj potrebujemo nove sodelavce tako v proizvodnji kakor v laboratorijih in na drugih področjih. Novartis bo še naprej sodeloval s slovenskim šolskim sistemom in znanstvenimi institucijami iz Slovenije in regije. Najverjetneje to na področju pridobivanja kadrov ne bo dovolj, zato bomo iskali nove sodelavce tudi v drugih državah," je pojasnil.

S tem namenom bo Novartis tudi letos pripravili BioCamp, kjer bo lahko 40 študentov prisluhnilo predavanjem strokovnjakov. Letošnja tema bo Na novo osmišljamo zdravljenje raka. Kjer se srečata vrhunska znanost in tehnologije naslednje generacije, je še izpostavil Royere.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • PasjaProcesija 12:34 04.julij 2023.

    1. Lek je 20 let izplačeval prenizke plače. Od ugotovitve "pomote" so se zavezali, da bodo plačali razliko za zakonsko določenih zadnjih 5 let. Zadeva ni še urejena, ker so vmes ugotovili novo okoliščino. Res čudno, da ne pridobijo kadra. ...prikaži več Mi gre pa v nos napihovanje slovenskih farmacevtov (tudi Krka ima nekaj spornih praks). Če bi kaj takšnega naredilo podjetje iz druge panoge, bi prišlo do medijskega linča. O tem že eno leto niti besede, niti o novih okoliščinah. Kot se ne bi zgodilo.