Slovenija
6214 ogledov

V Leku bodo odpuščali

Novice: V Leku bodo odpuščali - Novartis Profimedias
Odpuščanje v Novartisu bo vplivalo tudi na zaposlene v Sloveniji.

Farmacevtski velikan Novartis, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Lek, v okviru prestrukturiranja združuje onkološke in farmacevtske dejavnosti v en oddelek, tudi v Sloveniji, so za STA potrdili na Leku. Kot so pojasnili, bodo imele spremembe vpliv tudi na njihove zaposlene, posvetovanja z njimi pa bodo urejali prek socialnih partnerjev.

Švicarski farmacevtski velikan Novartis je v sredo napovedal, da bo v okviru obsežnega prestrukturiranja ukinil približno 8000 delovnih mest po vsem svetu. Načrt prestrukturiranja je družba predstavila aprila, z njim pa želi podjetje poenostaviti svojo strukturo in med drugim združiti onkološke in druge farmacevtske dejavnosti v en oddelek.

"Na vseh trgih, tudi v Sloveniji, se poslovna enota Farmacevtika in enota Onkologija združujeta v eno skupno enoto Inovativna zdravila (IM)," so so v odzivu za STA zapisali na Leku. Kot so pojasnili, bo ta združitev omogočila zmanjšanje podvajanja poslovnih struktur v vsaki državi ter hkrati združitev Novartisovih tehničnih operacij in Uporabniških in tehnoloških rešitev v novo enoto Operacije.

Spremembe vpeljane čez nekaj mesecev

Po zagotovilih Leka podjetje dobro napreduje pri izvajanju teh sprememb v celotni organizaciji in je že dokončalo imenovanja večine vodstvenih ekip na globalni ravni. V naslednji fazi implementacije teh sprememb se bo Novartis osredotočil na vpeljavo nove organiziranosti na sedežu v Švici, pa tudi na ravni držav po svetu, tudi v Sloveniji.

Spremembe želijo oblikovati in vpeljati v naslednjih nekaj mesecih, pri čemer so zavezani temu, da ob tem ne bodo ogrozili svoje sposobnosti delati v dobro svojih strank in bolnikov, so navedli.

"Zavedamo se vpliva, ki ga bodo imele spremembe na naše zaposlene in bomo zagotovili, da bomo izpolnili vse zahteve za posvetovanje z zaposlenimi prek socialnih partnerjev, kjer je to potrebno, ter zagotovili podporo vsem tistim, ki jo bodo potrebovali," so ob tem zapisali.

Kot so še dodali, trenutno več informacij ne morejo posredovati, bodo pa o poteku dogajanja lahko obvestili v naslednjih tednih.

Nekaj delovnih mest prenesenih, nekaj ukinjenih

Novartis po svetu trenutno zaposluje okoli 108.000 ljudi. V torek zvečer so v družbi potrdili, da bo v okviru prestrukturiranja ukinil več tisoč delovnih mest. Sprva ni bilo navedenih številk o odpuščanju, vendar so švicarski mediji med drugim poročali, da namerava podjetje v Švici ukiniti 1400 delovnih mest - približno 12 odstotkov vseh zaposlenih v državi, je v sredo poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja Novartisa Vas Narasimhan je v elektronskem sporočilu zaposlenim pojasnil novo strukturo podjetja, ki bo po njegovih besedah "vitkejša in preprostejša". Vendar bo to "žal pomenilo odpuščanje", je zapisal po poročanju časopisa Tages-Anzeiger.

Nekatera delovna mesta bodo prenesena na Češko in v Indijo, druga, ki bodo s prestrukturiranjem postala nepotrebna, pa bodo ukinjena.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • becar 15:46 30.junij 2022.

    Bogi reveži, morajo malo optimizirat, da ne bodo od lakote pomrli. Smilijo se mi enako kot naftarji in orožarji.

  • Naklonsky 14:57 30.junij 2022.

    Jasno da bodo odpuščali ali prenesli proizvodnjo drugam. Naj delujejo v golobnjaku? Nekaj jih je že, nekateri razmišlajo nekateri pa bodo. Živela svoboda!