Slovenija
12 ogledov

Ostal je le še Agrokor

(Foto: Bobo) Žurnal24 main
Ponudniki za nakup 23,34-odstotnega deleža Pivovarne Laško v Mercatorju so podaljšali veljavnost svojih ponudb. Med najresnejšimi kupci je še vedno Agrokor.

Ponudniki za nakup 23,34-odstotnega deleža Pivovarne Laško v Mercatorju so podaljšali veljavnost svojih ponudb. Uprava pivovarne se je zaradi spremenjenih dejavnikov v procesu prodaje nekaterim ponudnikom zahvalila za sodelovanje, z ostalimi pa vodi nadaljnja pogajanja, so danes sporočili iz Pivovarne Laško.

Rok veljavnosti ponudb za odkup skoraj četrtinskega deleža Pivovarne Laško v Mercatorju se izteka danes, pivovarna pa delež mora prodati skladno z zahtevami bank upnic po dezinvestiranju vseh naložb, ki ne sodijo v osnovno dejavnost skupine. S prodajo naložb namreč banke upnice pogojujejo reprogram posojil Pivovarni Laško.

Vse je odvisno od bank
Interes za nakup deleža v Mercatorju pa so izkazali hrvaški Agrokor in tuja naložbena sklada Mid Europa Partners ter Warburg Pincus. Kot je STA danes izvedela iz virov blizu Pivovarne Laško, se Laščani o prodaji omenjenega deleža pogovarjajo samo še z Agrokorjem.

Način prodaje 23,34-odstotnega deleža Pivovarne Laško v Mercatorju – ali samostojno ali skupaj z bankami – pa je odvisen od tega, ali se bodo Laščani z bankami uspeli dogovoriti glede reprograma posojil v višini 450 milijonov evrov. Pivovarna Laško namreč tega dogovora z bankirji, s katerimi se pogovarja celo večkrat na dan, še ni uspela skleniti.

Večina posojil Pivovarne Laško zapade v poplačilo junija letos. Do takrat mora pivovarna dobiti svež kapital ali odprodati naložbe, med njimi v Mercatorju, v nasprotnem ji grozi insolventnost. Če banke Laščanom ne bodo reprogramirale posojila, bodo ti svoj delež v Mercatorju najverjetneje prodali Agrokorju.

V Agrokorju zadev ne komentirajo
Kot je STA izvedela iz virov blizu Pivovarna Laško, je Agrokor, ki za Mercatorjevo delnico ponuja 206 evrov, svojo ponudbo podaljšal še za 14 dni. V Agrokorju pa so za STA v četrtek pojasnili, da je postopek za nakup delnic Pivovarne Laško še v teku, zato so se odločili, da med trajanjem postopka zadev ne komentirajo.

Direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko se je prejšnji teden z bankami pogovarjal, da bi skupaj oblikovali konzorcij, ki bi potem poskušal prodati približno 60-odstotni delež Mercatorja, do prodaje pa naj bi prišlo do konca leta. Banke na čelu z NLB, ki je z 10-odstotnim lastniškim deležem med bankami največja lastnica Mercatorja, naj bi že pripravile osnutek prodajnega sporazuma. Tega naj bi podpisali v prihodnjih dneh.

Omenjeni konzorcij naj bi sicer preprečil prodajo Mercatorja Agrokorju. To naj bi storili tako, da bi se lahko na razpis prijavile le družbe, ki imajo vsaj 10 milijard evrov prometa na leto, medtem ko naj bi ga imel Agrokor le sedem milijard evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.