Slovenija
36926 ogledov

Fantka, starega niti dve leti, pustili v vročem avtu, niso mu mogli več pomagati

Sveti Lovrenc Žurnal24
V Sv. Lovrencu v občini Prebold je nekaj pred 13. uro otrok ostal zaprt v osebnem vozilu na soncu.

Kot so sporočili z republiške uprave za zaščito in reševanje, je danes deset minut pred eno popoldne v avtomobilu, parkiranem na soncu, ostal otrok: "Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, nudenju prve pomoči ter pomoči gasilcev PGD Prebold in Sv. Lovrenc ter prileta helikopterja SV iz Maribora, je  umrl na kraju dogodka."

Pritekel po defibrilator

Neuradno smo izvedeli, da naj bi starši fantka, po naših podatkih starega še niti dve leti, pustili v avtu pred domačo hišo. O družini sicer vaščani ne vedo veliko. Po enih informacijah naj bi domačijo podedovali, v vsakem primeru pa niso domačini. Tudi držali naj bi se bolj zase.

To nam je potrdila tudi ena od sosed, ki je lahko povedala le, da je nekdo "priletel po defibrilator, ki je na našem dvorišču, takoj zatem je že pripeljal rešilni avto".

"Gasilci smo bili zadolženi samo za varovanje ob pristanku helikopterja kakšnih dvesto metrov od hiše," pa nam je povedal predsednik PGD Sv. Lovrenc Igor Novak.

Kot nam je sporočila Milena Trbulin s celjske policijske uprave, je bila odrejena sodna obdukcija, uvedena pa tudi policijska preiskava zaradi suma povzročitve smrti iz malomarnosti.

Preboldski župan Marko Repnik je za STA povedal, da so občani Prebolda šokirani nad tragičnim dogodkom, ki se je danes zgodil v njihovi občini. "Žalostno je, da neodgovornost staršev, torej odraslih ljudi, najbolj ogroža otroke. Starši, ki bi morali otroke zaščititi za vsako ceno, jim z neodgovornimi dejanji škodujejo. Tokrat na veliko žalost celo tragično. Streznimo se in pričnimo svoja dejanja izvajati odraslo," je še dejal Repnik.

Vročina lahko povzroči različne težave

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja, da daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa, kot na primer kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico in vročinska kap. 

V obdobju velike vročine je treba zmanjšati izpostavljenost vročini, poiskati zavetje v senci, naravi ali v hladnejših prostorih. Fizično aktivnost na prostem je treba omejiti na jutranje in večerne ure. Poskrbimo, da uživamo lahko hrano v manjših obrokih. Izbiramo oblačila, ki omogočajo odvajanje toplote in uživamo dovolj tekočine. 

"Nekateri ljudje so bolj ogroženi. Bodimo posebej pozorni na znake prizadetosti pri njih. Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu," svetuje NIJZ. "V primeru pregretja osebo umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega ves čas hladimo. Nezavestnemu ne dajemo tekočine. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo."

V tem tednu so pred nami še izrazito vroči dnevi. "V četrtek popoldne bo po nižinah večinoma od 32 do 37 stopinj Celzija," napovedujejo na agenciji za okolje. V petek nas čaka drugačen tip neviht, kot smo jih bili navajeni, več o tem TUKAJ.

Komentarjev 35
  • Boschtjan Zupanchich 22:58 20.junij 2023.

    JA, LOOOGIČNO, DA Z VSEMI TEMI MIGRANTI VEČINOMA NE BO NIKOLI NIČKAJ DOSTI BOLJE , KER SO ŽAL PREZLOBNI !!! ! !!!

  • rd2dmk2 21:32 20.junij 2023.

    eni pustijo otroka ob bazenu, drugi v avtu. ampak oba umreta. ampak so še tretji tipi staršev, oni pustijo otroka doma, lačnega, medtem ko so sami v oštariji ali pa na drogi. da o četrtih ne govorim, ti se spomnijo ...prikaži več na otroka sam takrat, ko na CSD prosijo za peneze, doma pa delijo batine. koga bi bol mlatl ?

  • nostradamus 18:23 20.junij 2023.

    ubogi otrok naj pociva v miru