Slovenija
214098 ogledov

V petek drugačen tip neviht, kot smo jih bili navajeni

Umag nevihta Facebook
Vremenoslovci za petek napovedujejo drugačen tip neviht, kot smo jih bili vajeni doslej.

"Prva izrazita vročina je za telo vedno naporna, tako bo tudi letos, ker se do sedaj še nismo soočali s povečano toplotno obremenitvijo. Danes bodo po nižinah najvišje temperature približno 30 stopinj Celzija, na jugovzhodu bo še kakšna stopinja več. Občutnejši temperaturni skok pričakujemo v sredo in četrtek, ko bodo temperature krepko nad 30 stopinj Celzija. V četrtek popoldne bo po nižinah večinoma od 32 do 37 stopinj Celzija. Ob zahodnem do jugozahodnem vetru kaže, da bo najbolj vroče v jugovzhodni Sloveniji," napovedujejo vremenoslovci agencije za okolje.

"Poleg vročine bodo naslednji dnevi ugodni za tvorjenje prizemnega ozona, ki negativno vpliva na zdravje. Spremljajte napoved kakovosti zraka in morebitna opozorila," svetujejo.

Ozračje bo belkaste barve

"Višek vročine bo v četrtek, ko se bo jezik vročega in suhega puščavskega zraka prek Sredozemlja razširil tudi nad Balkan, Alpe in južni del srednje Evrope. Ob precej jasnem vremenu bo v ozračju prisoten tudi puščavski prah, zato bo ozračje motno, belkaste barve, vidljivost ne bo ravno odlična," napovedujejo.

Posamezne močnejše nevihte na severu in severovzhodu Slovenije so možne že v sredo, v četrtek kaže na suho vročino brez neviht. Najbolj nevihten dan bo petek, ko nas bo dosegla hladna fronta. Ali bo prinesla tudi neurja, še ne morejo napovedati, bo pa vsekakor šlo za drugačen tip neviht, kot smo ga bili vajeni do sedaj. "Ob okrepljenem vetru bodo nevihtne celice potovale hitreje. Največja nevarnost pa bi bila lahko debelejša toča in močni sunki vetra," so zapisali vremenoslovci agencije za okolje.

V soboto se bo osvežilo, vseeno bodo temperature blizu povprečja za ta čas. Razmeroma prijazno vreme brez neviht ali hude vročine pričakujemo tudi v nedeljo in v začetku prihodnjega tedna.

Pojasnili so še, zakaj so na severu Evrope prej dočakali vročino, kot smo jo pri nas. Od maja je bilo območje visokega zračnega tlaka nad severno polovico Evrope, ostanki hladnega zraka v višinah pa so zadrževali nad srednjo Evropo, Alpami in severnim Sredozemljem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:39 21.junij 2023.

    Lahko bi naredili,da ni toče,pa vlada tega noče

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:21 20.junij 2023.

    Vreme bo, pa mi za to nič ne moremo!