Slovenija
18079 ogledov

Padel je rekord vseh časov

Vročina, Vreme EPA
Vročinski val se nadaljuje, vremenoslovci svarijo. V nedeljo bo popustilo, a že v torek bo spet 30 stopinj. Padajo vročinski rekordi.

V Dolini smrti na vzhodu Kalifornije so namerili nov vročinski rekord. Po navedbah upravitelja parka in vremenoslovcev je bil julij najtoplejši mesec, odkar merijo temperature. Povprečna julijska temperatura je bila 41,9 stopinje Celzija. Dosedanji rekord so zabeležili leta 1917 in je bil 41,8 stopinje Celzija.

Najvišja temperatura ozračja, ki so namerili minuli mesec, je znašala 52,7 stopinje Celzija, poroča STA. Dolina smrti se sicer že ponaša s svetovnim rekordom najvišje izmerjene temperature na svetu. 10. junija 1913 so namreč namerili 56,7 stopinje Celzija.

Vročina Pozor Slovenija Razmere na Hrvaškem na robu vzdržljivosti

Pri nas v nedeljo olajšanje

V Sloveniji vrhunec aktualnega vročinskega vala še nismo dosegli, so že včeraj povedali vremenoslovci na Arsu. Danes bodo najvišje dnevne temperature od 33 do 40 stopinj Celzija.

Tudi jutri bo čez dan večinoma sončno, popoldne in zvečer pa se bodo pojavljale vročinske nevihte, ki se bodo v severni in severovzhodni Sloveniji nadaljevale tudi v noč na nedeljo. Dnevne temperature bodo od 30 do 36, na Primorskem do 38 stopinj Celzija.

Čez dan bo tako danes kot tudi jutri še vedno velika toplotna obremenitev, v nedeljo sredi dneva in popoldne pa le na Primorskem in delu južne Slovenije. V nedeljo se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, sprva le v severni Sloveniji. Do ponedeljka zjutraj bo dež ponehal, čez dan bo povečini sončnov, ročine ne bo.

Vročina, Vreme | Avtor: EPA EPA

Ponedeljek in torek spet do 30

V 5- do 10-dnevni napovedi Arso navaja, da bo nad južno polovico Evrope prevladovalo območje visokega zračnega tlaka, ki bo nad nami prehodno oslabelo ob prehodih vremenskih motenj. Prva bo v noči na ponedeljek hladna fronta, naslednja pa v sredo čez dan. Prihodnjo soboto se bo od zahoda približala nova. Nad naše kraje bo dotekal hladnejši zrak.

"Do ponedeljka zjutraj bodo padavine povsod ponehale in čez dan bo sončno vreme s temperaturami pod 30 stopinj, razen na Primorskem. Torek bo sončen, dnevne temperature bodo prehodno spet okoli 30, od srede dalje pa bo hladneje. Nekaj dežja pričakujemo v sredo, nato kaže, da bo suho do sobote," napoved sklenejo na Arsu.

Vročina v ZDA Črn scenarij Svet Petina se bo morala preseliti

Hrvati izdali rdeči alarm

Vročinski val se nadaljuje tudi na Hrvaškem, kjer danes popoldne in proti večeru pričakujejo nekaj vročinskih neviht. Najvišje dnevne temperature bodo od 35 do 40 stopinj Celzija.

Hrvaški meteorologi so izdali rdeči alarm za celotno državo, za regijo okrog Knina pa še posebno opozorilo. Temperature tam bodo znašale od 37 do 42 stopinj Celzija.

Rdeči alarm za Hrvaško | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • ode 11:13 04.avgust 2017.

    Padel je rekord vseh časov - preteklega, sedanjega in prihodnjega časa. Torej nikoli več ne more biti še bolj vroče. Takšno bedarijo lahko v javni medij napiše le bedakast novinar. Pri meni je bilo včeraj ob 18:00 na balkonu, ki ...prikaži več je bil že tri ure v senci, 43 stopinj, pa se zato ni nihče razburjal. Ko se človek navadi vročine, jo z lahkoto prenaša. Pisanje o ubogih delavcih na cesti je prav tako bedarija. Oni so tega navajeni in jih takšne temperature prav nič ne motijo.

  • Tupamaros 11:07 04.avgust 2017.

    Ti vremenarji imajo svojo "ta rdečo". V glavi jim zvoni, po potrebi, rdeči alarm.