Slovenija
11266 ogledov

Pahor kliče Goloba na pogovor, to je razlog

Borut Pahor Profimedia
Predsednik države se želi o pomenu samostojnega muzeja osamosvojitve posvetovati s predsednikom vlade Golobom.

Predsednik republike Borut Pahor opozarja na pomen samostojnega muzeja osamosvojitve in se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom. O združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Sloveniji je danes sicer razpravljal s predsednikom Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojzetom Peterletom.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je Peterle predsednika seznanil s tem, da nasprotuje nameri ministrstva za kulturo o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Sloveniji.

"Predsednik se ne želi izrekati o strokovnih argumentih, vendar v luči svojih prizadevanj, s katerimi je ob tridesetletnici osamosvojitve v zadnjih treh letih obeležil 16 prelomnih dogodkov, ki so privedli do osamosvojitve, obrambe in mednarodnega priznanja Republike Slovenije, opozarja na državotvorni in narodotvorni pomen samostojnega muzeja osamosvojitve ter se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom," pa so ob tem pojasnili v uradu predsednika republike.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je namreč v sredini oktobra oznanila, da pripravljajo vse potrebno za združitev Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je kot samostojno institucijo zasnovala prejšnja vlada, z Muzejem novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod oziroma nov muzej. S tem ne strinjajo v SDS, zaradi česar so zahtevali sejo parlamentarnega odbora za kulturo. Nujna seja odbora na to temo bo v ponedeljek.

Že ta petek pa bodo o Muzeju slovenske osamosvojitve razpravljali tudi na pogovornem omizju, ki ga organizira VSO.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Pierre 09:42 03.november 2022.

    Ravno Lojzek Orgličar je IZDAL vse vrednote osamosvojitve čeprav je kot premier prisegel da bo dobro delal za to deželo....ni bil edini...

  • Avatar Leon
    Leon 08:15 03.november 2022.

    Pahorja, Peterleta ,Janšo in vse samozvane osvoboditelje kapitala namočiti v špirit kjer bodo na ogled in opomin bodočim generacijam kaj lahko naredi enoumje Slovencem .

  • leonardo 08:09 03.november 2022.

    Pahor. Ne moreš nadoknaditi let, ko si molčal in ščitil Janezkove peskovniške igrice. Veliko, veliko prepozem si. In pa Golob ima verjetno preveč dela z bolj resnimi zadevami.