Slovenija
31 ogledov

Pahor prižigal svečke pri pravoslavcih

Pahor pri pravoslavcih
1/3
Urad predsednika
Pahor na srečanju s predstavniki Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji, ki danes praznujejo božič.

V večini pravoslavnih cerkva zaradi uporabe drugačnega koledarja praznujejo božič pozneje kot drugi kristjani. Na današnji dan poteka t. i. bdenje oz. pričakovanje, na katerega bodo v pričakovanju praznika v svoje domove ponesli slamo ter tako simbolično ustvarili skromen prostor, v katerem se je pred dvema tisočljetjema rodil Jezus.

Slovenske pravoslavce je obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor. Kot je dejal, je po slovenski ustavi država ločena od verskih skupnosti, kljub temu in prav zaradi tega pa meni, da si velja prizadevati za dobre in urejene odnose tako med institucijami kot osebno med ljudmi.

Veselje ob predsednikovem obisku na predvečer pravoslavnega božiča je v izjavi za novinarje v imenu Srbske pravoslavne cerkve Svetega Cirila in Metoda v Ljubljani izrazil tudi duhovnik Dejan Mandić. Tudi on je dejal, da spada obisk v okvir prizadevanj za dobre odnose med Srbsko pravoslavno cerkvijo v Sloveniji in Republiko Slovenijo kot institucijo ter tudi v okvir prizadevanj za dobre medosebne odnose.

Komentarjev 5
  • Oseba_ 12:05 07.januar 2013.

    Hvala

  • Oseba_ 12:05 07.januar 2013.

    Vaistinu se rodi, brate . Srbkinja

  • dragec 08:36 07.januar 2013.

    Hristos se rodi