Slovenija
18 ogledov

Pazite se spletnih goljufov

Pred spletnim nakupom se posvetujte z osebo, ki ima izkušnje s spletnim trgovanj Žurnal24 main
Kriminalisti so v zadnjih mesecih zaznali več prijavljenih kaznivih dejanj goljufij v zvezi spletnega trgovanja.

Trgovci, ki se večinoma predstavljajo kot fizične osebe, komunicirajo v angleškem jeziku preko elektronske pošte, hkrati pa se izogibajo komunikaciji po telefonu ali osebnemu srečanju. Kot sredstvo plačila tujci največkrat predlagajo ček ali obliko hitrega nakazila denarja, kjer je prejemnika oziroma pošiljatelja skoraj nemogoče izslediti. Tujci pri slovenskih spletnih uporabnikih, ko dejansko pride do spletne prevare, izkoristijo njihovo neizkušenost, nepazljivost in nepoznavanje možnosti prevar.

 

Druga pogosta oblika poskusov internetnih goljufij so obljube in obvestila o navideznih denarnih nagradah in zapuščinah, ki naj bi jih prejemniki takih sporočil zadeli v nekakšnih nagradnih igrah. Največkrat gre za nezaželena sporočila, v katerih tujci od oškodovancev zahtevajo razne osebne podatke. Tovrstna sporočila se po spletu pošiljajo v ogromnih količinah, zato je verjetnost goljufije in naivnosti pri tovrstnih lažnih ponudbah oziroma nagradah pri prejemnikih sporočil toliko večja.

Pred nakupom se posvetujte
V kolikor bodo spletni uporabniki še vedno v dvomu ali bi nek nakup ali prodajo realizirali, naj se pred tem posvetujejo z osebo, ki ima izkušnje s spletnim trgovanjem. Če kljub temu pride do kaznivega dejanja goljufije ali poskusa le-te, naj nemudoma zavarujejo, shranijo elektronsko korespondenco na nosilce podatkov, sporočila natisnejo, si zabeležijo ostale koristne podatke in zadevo prijavijo policiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.