Slovenija
54 ogledov

Penko zahteva milijonsko odškodnino

null Žurnal24 main
Bivši direktor Urada za preprečevanje korupcije, kazenski sodnik in višji državni tožilec Boštjan Penko je zaradi aretacije pred dvema letoma vložil odškodninsko tožbo v višini 1,5 milijona evrov.

Boštjan Penko je v sporočilu za javnost zapisal, da je danes na sodišče vložil odškodninski zahtevek v višini 1,5 milijona evrov z zakonitimi zamudnimi obrestmi iz naslova premoženjske in nepremoženjske škode.

"Ne želim, da finančno breme prisojene odškodnine nosijo davkoplačevalci, zato povračilo škode zahtevam neposredno od povzročiteljev, kot mi omogoča drugi odstavek 26. člena Ustave Republike Slovenije," je zapisal Penko.

Ob tem je dodal, da bo pretežni del prisojene odškodnine dal v dobrodelne namene, "ob tem pa bom tudi v svojem sedanjem poklicu storil vse, kar je v mojih močeh, da ne bo prihajalo do podobnih zlorab represivnega sistema".

Penko za zurnal24.si ni želel poimensko navesti oseb, ki so sodelovale pri njegovi aretaciji. "Dejansko gre za fazo preiskave, v okviru te preiskave sem vložil premoženjsko-pravni zahtevek zoper te osebe, ki so neposredno povzročile škodo, za katere pač vem poimensko. Gre za uradne osebe, ki so to naročile in izvajale," je dejal Penko.

Spomnimo, da so policisti 29. junija leta 2008 skupaj s prvim možen SCT Ivanom Zidarjem, ki je bil osumljenec v zadevi Čista lopata, aretirali tudi Penka. Razlog za aretacijo je bil sum, da je višji državni tožilec storil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali pravic po 261. členu kazenskega zakonika.

Kriminalisti so namreč takrat pri Penku našli več kopij policijske, tožilske in sodne dokumentacije. Penko pa je dan po aretaciji v solzah pred kamerami zatrdil, da je imel v rokah samo dokumente iz sodnega spisa, ki mu jih je izročil Zidar, s katerim sta se dogovarjala o tem, da bi postal njegov odvetnik.

Penko je takrat izrazil prepričanje, da so policisti in tožilci zlorabili položaj, in napovedal pravne ukrepe. "Šel bom do konca," je takrat dejal Penko.

 

V zvezi s tem je bila sicer na okrožno sodišče v Ljubljani že lani vložena zahteva za preiskavo zoper uradne osebe – policiste in tožilce pri zgoraj opisanem dogodku – zaradi kaznivih dejanj protipravnega odvzema prostosti, neupravičene osebne preiskave in zlorabe uradnega položaja.

OPOZORILO UREDNIŠTVA: Žaljive in neprimerne komentarje bomo izbrisali!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.