Slovenija
24712 ogledov

Pozabil je že na vse skupaj, potem pa dobil odločbo

Štetje denarja, evri Profimedia
Tisti, ki jim pravice potečejo avgusta, septembra ali oktobra, bodo dolgo čakali na odločbo o otroških dodatkih in znižanem plačilu za vrtec.

Bralec je v začetku septembra ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) sporočil, da je šla njegova hči v šolo, na odločbo o otroških dodatkih pa je čakal skoraj pet mesecev, saj jo je dobil šele konec januarja letos, torej skoraj pet mesecev kasneje. "Prepričan sem bil, da sploh ne bom dobil nove odločbe, saj so mi prejšnjo izdali spomladi, potem pa nekega dne pride pošta. Na srečo je vse ostalo isto," pravi. 

Vse se dogaja septembra

Na MDDSZ pravijo, da je razlog za dolgo čakanje na odločbo povečano število vlog, ki jih prejmejo v tem času. Število vlog v avgustu, septembru in oktobru je namreč vsako leto večje kot v ostalih mesecih. V teh mesecih je vložena večina vlog za pravico do državne štipendije, saj je takrat začetek šolskega oziroma študijskega leta, poleg tega pa so v mesecu septembru prvi vpisi otrok v vrtec, zaradi česar se močno poveča število vloženih vlog za uveljavljanje pravice do znižanega plačila za programe vrtcev.

Dodatno čakanje zaradi posledic poplav

Poleg tega v jesenskih oziroma zimskih mesecih vedno opažajo povečanje števila izrednih denarnih socialnih pomoči zaradi ogrevanja. "V letu 2023 so morali centri za socialno delo, poleg rednih nalog, odločati še o vlogah za izredno denarno socialno pomoč za poplave in zemeljske plazove v avgustu 2023," dodajajo na ministrstvu.

Na odločbo za otroške dodatke še vedno čaka 55 oseb, ki so vlogo vložile oktobra; na odločbo za znižano plačilo vrtca pa 15.

Prav tako na večje število vlog v teh mesecih vplivajo določene spremembe, recimo ko upravičenci z že priznanimi pravicami sporočajo spremembe statusa, spremembe vzgojno izobraževalnih zavodov oziroma centri za socialno delo ugotovijo spremembe po uradni dolžnosti in morajo ponovno odločati o pravicah ter izdati novo odločbo.

"Na trajanje postopkov vpliva tudi odzivnost strank, ki morajo za ugotavljanje dejanskega stanja tudi sami predložiti določena dokazila (npr. dokazila o dohodkih ali premoženju v tujini) ter zahtevnost postopka (v določenih primerih je zaradi razrešitve predhodnega vprašanja, ki vpliva na odločitev, potrebna prekinitev postopka)," pravijo na MDDSZ.

Prednost ima denarna socialna pomoč

Kdo pa ima prednost pri obravnavi? "Prioritetno se na centrih za socialno delo rešujejo vloge za uveljavljanje denarne socialne pomoči, izredne denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, ker so navedeni prejemki namenjeni zagotavljanju osnovnih sredstev za preživljanje," pojasnjujejo.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar NickMason
    NickMason 17:55 05.marec 2024.

    Poizkusite poslati invalidski komisiji za kategorijo,preko dve leti so dokumenti jim izginjali ,z odvetnikom pa uredilo se v 14 dneh,vse to počnejo z navadnimi smrtniki

  • sergeja9 11:27 05.marec 2024.

    Že 2. Odločba socijalno podporo po več kot mesecu prišla, se pravi si tisti mesec brez prihodka, brez pojasnila. Nas pa ni tolk velik, poleg tega ne poteče vsem na isti datum. Nemorejo s tem met tok dela.

  • Ogledalce 09:20 05.marec 2024.

    Poplave postajajo priročen izgovor za vse. Zanima me če lahko ta izgovor uporabim pri zamudi plačila davka...