Slovenija
108 ogledov

"Po glavi se mi je pletlo le, da moram fanta rešiti"

Robert Prašnikar Anže Petkovšek
Oskrbnik Robert Prašnik tvegal življenje in rešil mladeniča izpod nojevih nog.

Junak Slovenije  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
4. septembra popoldne so bili obiskovalci in oskrbniki Živalskega vrta Ljubljana priča nenavadnemu dogodku. "Med skupno popoldansko malico oskrbnikov v bližnjem osrednjem prostoru, nam je sodelavec, ki se je ravno vračal z zadnje predstave morskega leva, pritekel povedati, da so ga obiskovalci opozorili na nepovabljenega gosta v ogradi kjer bivajo žirafe in noji," se dogodkov tistega dne spominja vodja skupine oskrbnikov Robert Prašnikar.


Po besedah Prašnikarja je fant namerno preplezal ograjo, saj je, kot je dejal kasneje, želel pobožati žirafo, kar mu je tudi uspelo. Približal se je samcu Galu, vendar je ta na srečo ostal miren. "Ob tem je seveda potrebno omeniti, da je žirafa izredno močna žival, ki lahko zgolj z eno brco pokonča celo leva," razlaga in dodaja, da pa se z žirafami v Živalskem vrtu zelo veliko ukvarjajo in so tako tudi ustrezo ˝trenirane˝. "Naše žirafe so trenirane za tako imenovano ˝lažjo manipulacijo˝, kar pomeni, da so vajene človeka, kar nam pride v poštev denimo ob zapiranju v ogrado ali veterinarskih pregledih; te opravljamo v budem stanju živali."  Zaradi tovrstnega treniranja so bile žirafe ob vstopu mladeniča tako miroljubne in ga niso napadle.

Nevarnost je predstavljal noj

V ogradi žiraf pa biva tudi par nojev. Ti, po besedah oskrbnika, prav tako spadajo med ene najnevarnejših živali, pri čemer je samica sicer dokaj mirna, samec pa izredno agresiven, saj brani svoj teritorij in samice. Noji samec je tako ves čas krožil okoli ˝vsiljivca˝.

"Oskrbniki smo se takoj, ko so nas opozorili na mladeniča, lotili reševanja. Ta se je takrat nahajal pri zgornjem jarku, zato nam je vstop skozi hlev nojev omogočal, da smo se mu kar najbolj približali. Poklicali smo ga, naj se nam počasi približa, vendar ga je takoj, ko se je oddaljil od žirafe (noj se teh namreč boji), napadel ptič. Ta ga je s prvo brco v hrbet zbil na tla, na srečo pa je mladenič nosil nahrbtnik in tako ni utrpel težjih poškodb," razlaga Prašnikar. "Fantu smo takoj nato zaklicali naj ostane na tleh, saj je to najvarnejši položaj ob napadu noja – v tem položaju si je potrebno zgolj še z rokami zakriti glavo. V nasprotnem primeru bi ga lahko noj pošteno zbrcal; s svojimi 180 kilogrami in izredno močnimi nogami ter ostrimi kremplji lahko noj namreč zada usodne poškodbe," opozarja sogovornik, ter dodaja, da je pozornost noja takrat najverjetneje pritegnila tudi močna barva fantove majice, saj ti izrazito napadalno reagirajo na kričeče barve.

"Pozornost noja sem skušal preusmeriti nase"

Ko so oskbniki ugotovili, da se mladenič sam ne bo mogel ubraniti noja in se rešiti iz ograde, jim ni preostalo drugega, kot da eden od njih vstopi v ogrado. Vodja skupine oskrbnikov Prašnikar je takrat brez pomisleka tvegal življenje in se odločil pomagati ogroženemu fantu.

"Mladeniču sem najprej zavpil naj ostane na tleh,  sam pa sem nato poskušal preusmerit pozornost noja nase." Ob tem, pravi ni čutil pretiranega strahu, saj žival pozna in tudi ve, kako se mu hitro umakniti ali izogniti napadu. "Edina stvar, ki se mi je takrat pletla po glavi, je bila, da moramo fanta čimprej rešiti," pravi Prašnikar, ter dodaja, da ga je bilo najbolj strah možnosti hudih poškodb, ki bi jih mladeniču lahko zadal ptič.


Noj je fanta nato še dvakrat pohodil in brcnil, nato pa se na srečo oddaljil od njega in oskrbiki so ga lahko na hitro pospremili na varno, do hleva.

"Izgledal je grozno"

"Takoj, ko je bil fant na varnem, smo preverili poškodbe in ugotovili, da na srečo hujšega ni bilo, saj je sam napad izgledal zares grozno in smo bili pripravljeni na najhujše," razlaga.

Ker je mladenič kazal očitne znake zmedenosti, so oskrbniki poklicali policijo. Kot pojasnjuje Prašnikar, je namreč obstajala bojazen, da bi fant poskušal stopiti še v druge ograde. Se jim je pa, kot pripoveduje, nato tudi zahvalil.

Mladenič pa bi svojo željo po božanju žirafe, lahko uresničil tudi na lažji in predvsem varnejši način. V Živalskem vrtu Ljubljana obiskovalcem za doplačilo namreč ponujajo, da pod vodstvom oskrbnika spoznajo svojo najljubšo žival, lahko jo pobožajo ali denimo pomagajo hraniti. "Plezanje čez ogrado in podobni nevarni manevri so tako popolnoma odveč," še dodaja Prašnikar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.