Slovenija
13596 ogledov

Po treh letih vendarle razkrite bajne plače zdravnikov UKC Ljubljana

Zdravniki
1/4
Dejan Mijović
Ljubljanski klinični center je pred javnostjo tri leta skrival podatke o plačah svojih zdravnikov v času covida. S tožbo so izpodbijali odločbo informacijske pooblaščenke, ki se je na zahtevo portala Necenzurirano želela dokopati do podatkov, zdaj je sodišče odločilo v korist pooblaščenke in plače so po treh letih vendarle objavili. Eden od šefov Fidesa je za december 2020 prejel skoraj 21 tisoč evrov bruto plače.

Eden najbolje plačanih zaposlenih v UKC Ljubljana med epidemijo covida-19 je bil Gregor Zemljič, ki zdaj kot član glavnega odbora zdravniškega sindikata Fides sodeluje v skupini za pogajanja z vlado o dvigu plač. Samo za december 2020 je Zemljič, ki dela kot kardiolog na interni kliniki UKC Ljubljana, prejel skoraj 21.000 evrov bruto, piše portal Necenzurirano: Ob osnovni plači v višini 3.100 evrov bruto je prejel še tri zajetne dodatke: za nadurno delo (6.589 evrov), za stalno pripravljenost (4.500 evrov) in za epidemijo covid-19, ki mu je prinesel še 4.800 evrov. Med več kot 8.600 zaposlenimi v UKC Ljubljana se je po višini prejemkov uvrstil na peto mesto.

Zaposleni v ljubljanskem kliničnem centru so decembra 2020 zaradi covid dodatkov prejeli rekordne zneske, razdelili so jim 33 milijonov evrov.

Tabla Klinični center | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović

Infektologinja Tadeja Kota je po podatkih portala Necenzurirano za december 2020 polega redne plače prejela še skoraj 12.500 evrov tako imenovanega covid dodatka in 11.200 evrov dodatka za nadurno delo. Kotar je bila sicer največja prejemnica covid dodatkov med epidemijo, tednik Mladina je že pred časom razkril, da jih je skupaj prejela več kot 84.000 evrov bruto.

Na prvih desetih mestih seznama najvišjih plač v decembru 2020 je pričakovano največ zdravnikov s klinike za infekcijske bolezni, ki je bila med epidemijo najbolj na udaru.

UKC Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Čeprav so plače zaposlenih v javnem sektorju javni podatek, so jih v UKC Ljubljana skrivali tri leta.

Šefi naše največje zdravstvene ustanove so poudarjali, da bi bili njihovi zaposleni "nedvomno deležni takšnih in drugačnih, predvsem negativnih odzivov okolice glede višine plače", v javnosti stigmatizirani, vse to pa bi "ključno negativno vplivalo na izvrševanje delovnih nalog zaposlenih". Upravno sodišče je nato pred dnevi dalo prav uradu informacijske pooblaščenke in odločilo, da mora UKC Ljubljana razkriti poimenski seznam plač.

Komentarjev 53
  • atamama 21:10 04.april 2024.

    To po 3 letih ugotavljati je brez veze. Jasno je, da JJ je instaliral svoj kader v večino por našega javnega življenja. Zdravniška zbornica, ali deluje? Ja tisti del z javnimi pooblastili, nadzorni del ne. Zakaj, pa to ne gre, ...prikaži več saj Beović je samo ena? Aha, uvod je bil kaos na bencinskih pumpah, pa se vprašajmo zakaj distribucije ni bilo (podjetje v Ivančni pa SDS). Pa gledamo zakaj SŽ ne štrajka? Počakajmo na zadnje leto pred volitvami. Na kratko, teh 25% volivcev je*be vse nas po diktatu.

  • Herkules 16:08 04.april 2024.

    Zdravniki v Nemčiji in Avstriji za svoje delo med epidemijo niso dobili posebnih nagrad, v Nemčiji so recimo leta 2020 in 2021 izplačali covidno premijo v višini 1500 evrov zgolj negovalnemu osebju. Ti dodatki so bili v Sloveniji eden najdražjih ...prikaži več ukrepov v boju proti epidemiji. Prejemali so jih še policisti, vojaki, zaposleni v centrih za socialno delo in šolah, skupaj pa je ta ukrep stal več kot pol milijarde evrov. https://www.mladina.si/219370/covidni-rekorderji-razkriti/

  • Nevica 16:07 04.april 2024.

    Hm, v tistih časih so bili nekateri zdravniki resnično veliko bolj obremenjeni in bolj življenjsko ogroženi. V svetu je umrlo veliko zdravnikov, ki so požrtvovalno skrbeli za bolne. Tudi pri nas jih je veliko zbolelo, ostali so dobesedno pregorevali. Ne ...prikaži veče pa vsi enako - v tem je bil največji problem. Zdravstvene ustanove niso pošteno upravljale z denarjem in so ga dobesedno grabile. Nihče ni rekel, NE TOLIKO PA NISMO DELALI.... Poštenje je v Sloveniji velik problem! Najvajeni na več hočejo ŠE!?