Slovenija
25168 ogledov

Počivalšek namiguje, zakaj je Cerar izstopil: 'Odločitev je bila težka, a nujna'

Miro Cerar in Zdravko Počivalšek na prvi seji 8. Državnega zbora Republike Slovenije Anže Petkovšek Prva redna seja DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ.
Zdravko Počivalšek: "Odločitev je bila težka, a nujna."

Miro Cerar, eden ustanovnih članov stranke SMC, ki se je sprva imenovala Stranka Mira Cerarja, kasneje pa se je preimenovala v Stranko modernega centra, je sporočil, da izstopa iz stranke. Na njegovo odločitev se je že odzval zdajšnji predsednik stranke Zdravko Počivalšek

Počivalšek je dejal, da se stranka SMC ne more konsolidirati, če se vedno znova vračajo nazaj. "Politične usmeritve ne spreminjamo, če pa se bomo nenehno vračali na stara vprašanja in stare teme, nikoli ne bomo dosegli prenove stranke in pripravljenosti na nove izzive," je poudaril predsednik SMC. "Kar je bilo, je bilo. Za tisto, kar bo, pa prevzemam polno odgovornost. Odločitev, da Mira Cerarja ne bom predlagal za predsednika državnega zbora, je težka, a nujna". 

Počivalšek je novinarjem v državnem zboru pojasnil, da se je sestal z ustanoviteljem in prvim predsednikom SMC Cerarjem in se z njim pogovoril. Neuradno naj bi se sestala že v petek zjutraj, ponovno pa tudi v nedeljo zvečer. 

Počivalšek je dejal, da je Cerarju pojasnil razmere v stranki. Ta je po Počivalškovem mnenju po dolgem obdobju notranjih trenj, sistematičnih napadov in obdobja, ko je bila kriva za vse, kar je narobe v državi, pred težko nalogo konsolidacije stranke. Po njegovih besedah ostaja stranka naravnana socialno, liberalno in trajnostno. "Seveda pa želimo biti pri odločitvi o tem, kako naprej, enotni in vsaj približno usklajeni o smeri, v kateri gremo," je povedal.

Cerar: "Gre za privatne ambicije posameznikov"

Cerar je v svoji odstopni izjavi izrazil pričakovanje, da bodo njegovo "načelno odločitev poskušali diskreditirati". Dejal je, da mu je Počivalšek ponudil vodenje državnega zbora, o čemer je razmislil, saj je v tem videl priložnost, da bi SMC lahko varovala načelo ločitve oblasti in zagotovila liberalni korektiv desni vladi. Dejal je, da so ga k temu nagovarjali tudi številni člani SMC in ljudje iz javnega življenja. "Vendar sem po včerajšnjem pogovoru s predsednikom stranke Počivalškom dokončno ugotovil, da gre za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov," je zapisal. "V teh šestih letih sem gotovo storil marsikatero napako. A najbolj me boli, da sem se zmotil o nekaterih ljudeh, ki sem jih predlagal za vodilne pozicije: od ministrov do vodje poslanske skupine in drugih. Kdor v svojem makiavelizmu in nezdravi ambicioznosti pozabi na osnovne vrednote sodelovanja, solidarnosti in tovarištva, ta pač ne more suvereno voditi socialno-liberalne stranke."

Ali se bo Cerar vrnil v poslanske klopi, še ni pojasnil. Neuradno naj bi bil kandidat za predsednika državnega zbora aktualni vodja poslancev SMC Igor Zorčič.  

Miro Cerar Slovenija Cerar izstopil iz SMC. "To ni več moja stranka."

Mu bo kdo sledil?

"Ko se nekaj zaključi, tega nima več smisla komentirati," je odločitev Mira Cerarja za Večer komentiral poslanec SMC Jani Möderndorfer. "Najprej bom uporabil vsa sredstva, ki jih lahko, dokler sem poslanec," je odgovoril na vprašanje, ali namerava tudi sam izstopiti iz stranke. 

"SMC je suverena strankja, je pa pomenljivo, če tisti, katerega ime je stranka dolgo nosila, izstopi. Miro Cerar je pokazal svojo verodostojnost in da se drži tistega, kar je govoril pred volitvami 2018," je za Večer dejal Marjan Šarec

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 44
  • kapibara 09:17 03.marec 2020.

    Bomo si jecljajočega cmerkota zapomnili po tem, da mu je , z instant stranko, uspelo dvakrat odstopit iz vladanja države... Bbbrrruuuhhhaaahhhaaa

  • Tupamaros 23:56 02.marec 2020.

    Debata je odveč. Levi ste opleli.

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 21:54 02.marec 2020.

    Samo idi ludi Cerar,s tvojo vladavino prava je "pravna" Slovenija še bolj v pi**i,bolj kot kadarkoli prej.Za tvoj prispevek oziroma "doprinos"se ti zelo lepo zahvaljujemo,v upanju, da nikoli več ne boš v javni upravi oziroma državni službi,ker te državljani nismo ...prikaži več dolžni preživljati,niti tebe,niti tvoje družine.Zdaj pa,JJ "sa primitivnima samo primitivno",prilika je in ne pozabi kaj si govoril o pravosodju in sodnikih,o tem,da so materialno in kazensko odgovorni, potem o državni propagandi(RTV)..