Slovenija
75 ogledov

Podizvajalec upa, da bo sodba pravnomočna

tovšak
1/12
Anže Petkovšek
Ljubljansko okrožno sodišče je vse obtožene, razen Ivana Krofliča, spoznalo za krive. Zidar: "Dokazal bom, da sem nedolžen." Medtem podizvajalec Vegrada, ki je zaradi plačilne nediscipline te družbe propadel, upa, da bo sodba pravnomočna.

Potem ko je ljubljansko okrožno sodišče razglasilo sodbo v zadevi Čista lopata, v kateri so osmerici obtoženih sodili zaradi prejemanja in dajanja podkupnin v postopku zbiranja ponudb za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika, in vse obtožene, razen Ivana Krofliča, spoznalo za krive, je Boštjan Penko, odvetnik Ivana Zidarja, povedal: "To se v pravni državi ne bi smelo dogajati." Spomnil je na po njihovem mnenju nezakonito pridobljene dokaze in da sodba "absolutno ne bi smela" temeljiti na teh dokazih. Zidar: "Nikogar nisem podkupil. Dokazal bom, da sem nedolžen."

Sedmerica ostalih obsojenih je bila po odhodu z izreka sodbe zelo redkobesedna, je pa večina napovedala pritožbo. Tožilka Bojana Podgorelec je zadovoljna, razen z oprostitvijo Krofliča.

Zadovoljen pa bo, "če bo sodba pravnomočna"

Razglasitve sodbe se je udeležil tudi nekdanji podizvajalec Vegrada Zekrija Habibović, ki je med leto in pol trajajočim sojenjem pred sodiščem večkrat opozarjal na domnevna kazniva dejanja Tovšakove. Prepričan je, da je bila izrečena sodba pravična, zadovoljen pa bo, "če bo sodba pravnomočna".

Habibović je sicer tudi že sam vložil kazensko ovadbo zoper Tovšakovo, saj je prepričan, da ga je ta kot Vegradovega podizvajalca ogoljufala. "Ovadba je zdaj na tožilstvu, minilo je več kot eno leto, pa se ni nič premaknilo," je dodal Habibović, ki sicer ne pričakuje, da bo Tovšakova kdaj odgovarjala.

Višine kazni

Zidarju in Černigoju je sodišče prisodilo leto in pet mesecev zapora ter 11 tisoč evrov kazni in Tomažu Žibertu dve leti in pol ječe ter 15 tisoč evrov kazni, ker je terjal korist za drugo osebo – Janeza Bidovca, za sostorilce kaznivih dejanj pa so bili spoznani Zidar, Črnigoj in Demšar. Tovšakova je dobila leto in dva meseca za zapahi in 10 tisoč evrov kazni, ker je po mnenju sodišča dala nedovoljeno nagrado v neugotovljeni višini, Srečko Gabrič pa naj bi pri tem posredoval – ta je dobil deset mesecev zapora in sedem tisoč evrov denarne kazni. Ivan Demšar je dobil leto zapora in osem tisoč evrov kazni, Borut Farčnik deset mesecev zapora in šest tisoč evrov kazni. Njegov del sodnih stroškov bo bremenil proračun, ostali pa bodo morali poravnati tudi sodne stroške.

 

Komentarjev 20
  • bojovi 17:44 30.marec 2012.

    Jaooo dobro da jaz nisem na oblasti, vse sodstvo bi zamenjal in tožilstvo. Da bi taki dobil minimalno 20 let + vse bi jim pobral in plačal delavcem. Še posebj tole p*****o Tovšak bi kaznil z 10 let prisilnega dela. ...prikaži več Ljudje so si trgali od ust da so zbrali denar za družino umrlega delavca ta pa je vse pobasala. To je kraja denarja in že avtomatsko v zapor z njo. Ko pa bi vsi prišli iz zapora potem bi jih dal izgnati iz Slovenije, doživljensko. Pa naj se drugi ukvarjajo z njimi, jaz jih res nebi trpel.

  • bojovi 17:38 30.marec 2012.

    +1

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:30 30.marec 2012.

    Slovenija moja gnila dežela-ne zagovarjam Vaskrsiča,samo ,če so njemu za 124 € zaplenil hišo,bi morali tem prascem vse premoženje,pa vse v kamnolom delat za 40 let,oz,do bridke smrti.Pa še kdo naj mi curo gon,da je pravna država za ...prikaži več vse enaka,ker ga bo na gobec!!!