Slovenija
3573 ogledov

V proračun donirali pet milijonov evrov

NLB Anže Petkovšek Poslovna stavba NLB na Trgu republike
Iz največje slovenske banke so sporočili, da so na posebno proračunsko postavko, kjer se zbirajo sredstva za odpravo posledic avgustovskih poplav, nakazali donacijo.

"NLB je v proračun Republike Slovenije na posebno proračunsko postavko, kjer se zbirajo sredstva za odpravo posledic avgustovskih poplav, nakazala donacijo v višini 5 milijonov evrov. S to dodatno donacijo je naša banka za odpravo posledic poplav letos namenila skupno 9,5 milijonov evrov," so sporočili.

Prvo donacijo v skupni vrednosti 4 milijone evrov so 20 najhuje prizadetim občinam nakazali nekaj dni po poplavah. Donacija je bila namenjena trajnostni obnovi in potrebnim vlaganjem, denimo v urejanje vodotokov in protipoplavno zaščito, s katerimi bi v prihodnje omilili posledice ujm.

"NLB je priskočila na pomoč tudi zaposlenim, saj so poplave prizadele več deset sodelavcev, in v solidarnostni sklad za zaposlene vplačala 500.000 evrov, dodatna sredstva pa so na lastno pobudo za svoje sodelavce zbrali tudi zaposleni. Solidarnost s Slovenijo so pokazali tudi kolegi iz NLB Skupine – NLB Banka Skopje je tako Rdečemu križu Slovenije in drugim organizacijam, ki pomagajo pri odpravljanju posledic poplav, podarila 60.000 evrov," so še dodali.

V prihodnjih petih letih še več kot 170 milijonov evrov

NLB bo morala v prihodnjih petih letih plačati dodatni davek za odpravo posledic poplav. S 1. januarjem 2024 bo namreč začel veljati davek na bilančno vsoto bank. NLB bo tako "v naslednjih petih letih zavezana k plačilu dodatnega davka za odpravo posledic poplav v predvideni letni višini več kot 30 milijonov evrov. To pomeni, da bo NLB ta znesek plačala že za leto 2024. Ocenjujemo, da bo NLB za odpravo posledic avgustovskih poplav skupaj (torej z letošnjimi donacijami in davkom na bilančno vsoto bank v petih letih) prispevala čez 170 milijonov evrov," so navedli v NLB.

Pred kratkim smo poročali, da je na omenjeno proračunsko postavko milijonsko donacijo nakazalo še eno slovensko podjetje. Do vključno 17. decembra 2023 se je na tem računju zbralo 2.310.023,39 evra.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • kapibara1 15:45 20.december 2023.

    Donirali za krizo.. Kolko pa smo Slovenci skupaj "donirali" v toto govano leftardsko požrešnost