Slovenija
9 ogledov

'Podražitve mesa so nujne'

Mesna industrija opozarja, da brez podražitev ne bodo preživeli. Žurnal24 main
Slovenska mesnopredelovalna industrija opozarja, da je gibanje na trgu mesa takšno, da panoga brez podražitev ne bo preživela.

Direktor Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) Mesna industrija Boris Jež je dejal, da je "ogroženih več kot 20 podjetij in več kot 2000 delovnih mest", in dodal, da je posledično ogrožen tudi primarni sektor, torej rejci. Ti zaradi nevzdržnih razmer že opuščajo vzrejo, kar pa predstavlja udarec tudi za ohranjanje kulturne krajine.

Predelovalci rdečega mesa, perutninska panoga je v boljšem stanju, bodo zato do konca leta svoje prodajne cene, kot je že znano, zvišali v povprečju za 15 odstotkov. Do prvega, od tri- do petodstotnega zvišanja cen bo prišlo že oktobra, preostali del podražitve pa bo sledil do konca leta. Kot pojasnjujejo v združenju, cenovne škarje in primež nezadržnega naraščanja cen surovin ter reprodukcijskega materiala in drugih stroškov poslovanja ne omogočajo več rentabilnega poslovanja slovenske mesnopredelovalne industrije. Ta je namreč že izrabila vse možnosti notranjega prestrukturiranja in vse notranje rezerve, enako pa so storili tudi rejci.

 
 

Ogroženih je več kot 20 podjetij in več kot 2000 delovnih mest.

Boris Jež, GIZ Mesna industrija

 
Maloprodajne cene mesa in mesnih izdelkov v Sloveniji so znatno, za 24 odstotkov, nižje od povprečja v EU. V Italiji in Avstriji, kjer so neposredni tekmeci slovenske mesne industrije, so cene mesa nad evropskim povprečjem, za šest oziroma osem odstotkov. Po drugi strani pa so na primer slovenske cene prašičev, ki jih kupuje industrija, na ravni evropskega povprečja. "Ta zaostanek cen se nam zdaj zelo maščuje," pravi Jež. Pri vsem tem mesna industrija poudarja, da ne bo iskala rezerv na račun kakovosti izdelkov, v kar so slovenska podjetja v preteklosti veliko vlagala in so to s svojo zvestobo nagradili tudi slovenski potrošniki, prave možnosti za preživetje panoge ne ponuja niti še večja usmeritev na izvozne trge, tako zaradi neprepoznavnosti in premalo sredstev za promocijo kot nekaterih drugih dejavnikov.
Komentarjev 1
  • allstarr111 10:36 03.september 2012.

    Niso nujne, nujno je da trgovci in predelovalna industrija zviša odkupne cene, ker rejec dobi zelo malo + tudi če se podraži meso za 100% bo rejec dobil 2 centa več na kilogram.