Slovenija
88 ogledov

Pokrajin naj bi bilo kot škofij

Delovni predlog se naslanja na razdelitev cerkvenih pokrajin. (Foto: Vlada) Žurnal24 main
Vlada je predstavila nov predlog razdelitve države na pokrajine. Teh naj bi bilo šest, njihove meje pa bi potekale kar po mejah slovenskih škofij.

Idejo je ministrica za lokalno samoupravo in razvoj Duša Trobec Bučan predstavila na vseslovenskem srečanju županov na Brdu pri Kranju. Kot izhaja iz idejnega predloga regionalizacije Slovenije, bi bile pokrajine naslednje: Celjska, Koprska, Ljubljanska, Mariborska, Murskosoboška in Novomeška.

Ministrica pojasnjuje, da so se za navezavo na cerkveno razdelitev naslonili, ker je po petih letih uveljavitve zemljevida škofij ta med ljudmi sprejet in je zato primerna podlaga za zbližanje stališč o številu pokrajin.

Želja: zemljevid usklajen še letos
Trobec Bučanova je sicer o reformi lokalne samouprave, ki jo je zdajšnja vlada po velikih naporih prejšnje začasno zamrznila, dejala, da bi morali politični konsenz o velikosti in funkciji pokrajin doseči še letos, pri čemer opozarja, da se je projekt ustanavljanja pokrajin v preteklosti večkrat odmaknil od strokovnih priporočil.

Pokrajine naj bi na začetku izvajale predvsem njihove izvirne naloge, torej prostorsko planiranje, skladni regionalni razvoj, varstvo okolja, prometa in posamezne dejavnosti javnih služb regionalnega pomena.

Referendum, ki ni odločil o ničemer
Kot je znano, smo Slovenci leta 2008 na referendumu potrjevali načrt takratne vlade, da bi bila Slovenija sestavljena iz kar 13 pokrajin. Po spremembi oblasti jeseni istega leta je bil projekt pokrajinske razdelitve pospravljen v predale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.