Slovenija
15019 ogledov

Policistu ponujal 1.000 evrov, to je storil policist

Policija AC Profimedia
Voznik je delal napako za napako.

"Novogoriški kriminalisti so pred kratkim uspešno preiskali kaznivo dejanje zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva na Goriškem," so sporočili s Policijske postaje Nova Gorica.

Kot opisujejo, so policisti PP Nova Gorica v drugi polovici decembra lani v nočnem času, na območju Nove Gorice izvajali nadzor cestnega prometa in pri tem ustavili ter kontrolirali voznika osebnega avtomobila. Policisti so 31–letnemu vozniku iz Slovenije v postopku odredili preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je voznik pod vplivom alkohola. Policisti so skladno z določili Zakona o pravilih cestnega prometa zoper voznika odredili pridržanje v policijskih prostorih (po 24. členu ZPrCP) ter izrekli predpisane sankcije.

Želel je podkupiti policista

Omenjeni voznik je v postopku skušal podkupiti policista, pri čemer mu je izročil tisoč evrov v gotovini, da slednji ne bi izrekel predpisanih sankcij za storjeni prekršek. S tem dejanjem pa je voznik storil kaznivo dejanje Dajanje podkupnine (po prvem odstavku 262.člena KZ-1).

Novogoriški kriminalisti so ga kazensko ovadili na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja Dajanje podkupnine, prav tako je bil zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Ničelna stopnja tolerance

"Pri tem poudarjamo, da ima Policija ničelno stopnjo tolerance do tovrstnih kaznivih dejanj. Preiskovanje korupcijskih kaznivih dejanj je ena temeljnih prioritet policijskega dela. Stalni izziv za policijo je učinkovitost pri identifikaciji vseh pojavnih oblik korupcijske kriminalitete tako v javnem kot zasebnem sektorju ter njeno preiskovanje. V primeru korupcijskih kaznivih dejanj so kazensko odgovorni tako dajalci kot prejemniki podkupnin," opisujejo. 

Dodajajo, da se korupcijska kazniva dejanja izvršujejo v zaprtih krogih oseb, ki nimajo interesa po razkritju teh dejanj pred organi pregona, zato pozivajo vse, da v primeru razpolaganja s tovrstnimi informacijami, to prijavijo Policiji.

Prijavo lahko občani podajo osebno na policijskih enotah kot tudi na interventni številki 113, anonimnem telefonu policije 080 1200 ali na elektronsko anonimno e-prijavo korupcije.

Komentarjev 6
  • ico8 17:06 25.februar 2024.

    Eeee, brale, ne ide svugde kao kod tebe kuci!

  • Toma 15:24 25.februar 2024.

    Kako preprečiš podkupovanje? Policist ki prijavi podkupovalca lahko obdrži podkupnino! Problem rešen 100%

  • bobubob 15:07 25.februar 2024.

    Višjemu šefu ponudiš, večja je verjetnost, da bo 'prijel'. Vsaj glede na dosedaj znane kariere bivših šefov. Morda bi organi vendarle morali več delati vsaj na videzu, če jim pri vsebini manjka......