Slovenija
11342 ogledov

Popolna prepoved bleščic: V prodaji le še ta mesec

Bleščice
1/2
Profimedia
Evropska komisija je danes sprejela nove ukrepe za omejitve namernega dodajanja mikroplastike v izdelke. Kot so sporočili iz Bruslja, naj bi s tem preprečili izpust približno pol milijona ton mikroplastike v okolje.

Novo sprejeta pravila med drugim prepovedujejo prodajo mikroplastike kot take, pa tudi izdelkov, ki jim je bila mikroplastika namerno dodana in ki ob uporabi povzročajo njeno sproščanje v okolje, so navedli pri komisiji.

Dodali so, da sprejeta omejitev temelji na široki opredelitvi mikroplastike, ki zajema vse sintetične polimerne delce, manjše od petih milimetrov, ki so organski, niso topni in so slabo razgradljivi.

"S prepovedjo namerno dodane mikroplastike odpravljamo resen škodljiv dejavnik za okolje in zdravje ljudi. Mikroplastika je prisotna v morjih, rekah in na kopnem, pa tudi v hrani in pitni vodi. Danes sprejeta omejitev se morda res nanaša na majhne delce, vendar pomeni velik korak k zmanjšanju onesnaževanja, ki ga povzroča človek," so ob tem povzeli besede evropskega komisarja za okolje, oceane in ribištvo Virginijusa Sinkevičiusa.

Bleščice | Avtor: Profimedia Profimedia

Med primeri najpogostejših izdelkov, ki jih bodo zadela nova pravila in so največji vir namerne mikroplastike v okolju, so med drugim omenili zrna granulata, ki se jih uporablja na umetnih športnih površinah, in uporabo mikroplastike v kozmetičnih izdelkih, kot so pilingi, mehčalci, gnojila, fitofarmacevtska sredstva, igrače, zdravila in medicinski pripomočki.

Nekatere omejitve, kot je prepoved prodaje raztresenih bleščic in mikrokroglic, naj bi začele veljati v 20 dneh, je še sporočila komisija, druge pa po prehodnem obdobju.

Komisija se je boju proti onesnaževanju z mikroplastiko zavezala v evropskem zelenem dogovoru in novem akcijskem načrtu za krožno gospodarstvo. V akcijskem načrtu za ničelno onesnaževanje si je tako zastavila cilj, da bo do leta 2030 onesnaževanje z mikroplastiko zmanjšala za 30 odstotkov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:01 03.oktober 2023.

    Kaj pa bleščice na fasadah objektov , ki so zdaj tako moderne...