Slovenija
6397 ogledov

Poskus posilstva: kriminalisti že prijeli osumljenca

lisice pripor aretacija Simbolična fotografija
Policija poziva morebitne druge žrtve, da se oglasijo.

Točno pred desetimi dnevi nekaj po 17. uri je na gozdni sprehajalni poti v Novem mestu neznanec na tla porinil sprehajalko tla in jo spolno nadlegoval. Ko je opazil, da se približuje skupina drugih sprehajalcev, je žrtev izpustil.

Osumljenca identificirali in prijeli

Na PU Novo mesto so takoj, ko so jih o dogodku obvestili, sprožili vse aktivnosti, da bi storilca prijeli. V preiskavo so bili vključeni kriminalisti in policisti. Kriminalisti so opravili ogled kraja kaznivega dejanja, zbirali obvestila in izvajali druge aktivnosti. Na podlagi opisa so uspeli identificirati napadalca. 21. februarja so policisti PP Novo mesto v Novem mestu izsledili in prijeli 25-letnega osumljenca, državljana Kosova. Kriminalisti so osumljenca s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja spolnega nasilja privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor.

Posilstvo, simbolična fotografija | Avtor: Profimedia Profimedia

Policija poziva morebitne druge žrtve

Kriminalisti zdaj preverjajo, ali je bilo žrtev 25-letnega napadalca več. Morebitne žrtve ali očividce pozivajo, da se zglasijo na Policijski postaji Novo mesto ali pokličejo na številko 113 oziroma na anonimni telefon policije 080-1200. Prijavo lahko podajo tudi kriminalistom na policijski upravi in sicer pisno, osebno, po telefonu ali v elektronski obliki.

"Na policiji se zavedamo, da kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost za žrtve pomenijo enega najhujših posegov v njihovo osebnostno celovitost. Odkrivanju storilcev in preprečevanju tovrstnih dejanj zato namenjamo vso pozornost," poudarjajo na policiji. 
 

Policija okrepila prisotnost na sprehajalnih poteh

Na območju Policijske uprave Novo mesto v zadnjih letih sicer niso obravnavali spolnih napadov, storjenih na podoben način. Takoj po prijavi dogodka so okrepili prisotnost na sprehajalnih poteh v Novem mestu. Varnost občanov so zagotavljali policisti in kriminalisti, ki so naloge izvajali tudi v civilnih oblačilih, na sprehajalnih poteh so bili policisti konjeniki in vodniki službenih psov.

Posilstvo, simbolična fotografija | Avtor: Profimedia Profimedia


Policisti občanom svetujejo, da ob vsakem koli primeru nasilja ali nadlegovanja, ne le na javnih krajih, ampak tudi v domačem okolju, čimprej zberejo pogum in poiščejo pomoč. Vse, ki za nasilje vedo ali so mu priča, pa pozivajo, naj se ne obrnejo stran, ampak žrtvi ponudijo pomoč in pokličejo na številko 113. "Policisti smo se pripravljeni odzvati na vsakršno varnostno situacijo in ukrepati v najkrajšem možnem času," zagotavljajo na policiji.

*Fotografije so simbolične

dezurni@styria-media.si