Slovenija
348 ogledov

"Potrebno je odpirati oči pri izbiri hrane"

Hrana
Kar vidimo na prodajnih policah, prihaja iz različnih okolij, različnih proizvodnih procesov, čeprav gre za isto kategorijo izdelka ...

"Slovenec obišče na mesec pet trgovin za hrano, evropsko povprecje je tri. Po tem izstopamo," je pojasnil dr. Aleš Kuhar, agrarni ekonomist in sogovornik okrogle mize, ki jo je ob dnevu slovenske hrane pripravila Perutnina Ptuj. Dodaja, da so Slovenci nezvesti kupci, vodljivi, slovenski potrošnik je po njegovih besedah izmuzljiv in razvajen ter predstavlja veik izziv za prodajalce. 

Pravi, da so razlike v kakovosti hrane na trgovskih policah sicer lahko zelo velike: "Kar vidimo na prodajnih policah, prihaja iz različnih okolij, različnih proizvodnih procesov, čeprav gre za isto kategorijo izdelka. To je lahko piškot, piščančja prsa, še večje razlike so v procesiranih izdelkih." Hrana, proizvedena v Sloveniji, je po njegovih izkušnjah proizvedena z manj agresivno tehnologijo kot hrana, ki jo uvozimo.

Kuhar še poudarja, da se je okolje v zadnjih dvajset letih zelo spremenilo, kljub temu pa imamo kot potrošniki še zmeraj občutek, da je vse, kar se pojavi na trgovski polici, kakovostno.

"Zato je potrebno odpirati oči, razlagati razlike in odganjati brezbrižnost pri izbiri hrane. Pri tako imenovanih cenenih približkih hrane vsi v verigi stremijo k najnižjim stroškom. To vpliva na vhodne surovine in uporabo nadomestkov surovin, agresivnost tehnoloških postopkov, uporablja se veliko aditivov in ojačevalcev okusa, veliko je sladkorja, maščob, vode in zraka. Taka hrana je visoko procesirana in prazna, visoko kalorična," dodaja.

Pokrit nadstrešek

Na okrogli mizi so sicer v filmu pokazali tudi, kako poteka nova reja piščancev v tako imenovani piščancem prijazni reji, ki jo je uvedla Perutnina Ptuj. "Sam način reje se naslanja na tradicijo reje, kot je potekala na kmečkih dvoriščih. Najopaznejša novost, ki jo uvaja piščančja prijazna reja, je poseben pokrit nadstrešek ob celotni dolžini hleva. Njegova površina predstavlja vsaj 20 odstotkov rejne površine in tla so posuta s kakovostnim nastiljem," opisujejo v Perutnini Ptuj.

Piščancem je tako zagotovljen izhod na prosto, kjer lahko brskajo po nastilju, hkrati pa so zavarovani pred slabim vremenom in z mrežo tudi pred drugimi živalmi in pticami. "Standard opredeljuje še veliko več, od kakovosti naravne krme do dobre osvetljenosti hleva, manjše gostote, uvaja posebna plezala v notranjosti in zunaj hleva za spodbujanje naravnega gibanja in predpisuje številne tehnične parametre," dodajajo.

Perutnina Ptuj sicer sodeluje z več kot 240 rejci, od tega se trenutno 24 rejcev ukvarja s piščancem prijazno rejo. Glede na interes in povpraševanje na trgu bodo ta segment po njihovih obljubah v prihodnje intenzivno širili.