Slovenija
88 ogledov

Prebujeni ob zvokih godbe in motorjev

Prvomajska budnica v Idriji Godbeno društvo rudarjev Idrija
Budnice za prvi maj prebujajo že več kot sto let.


Številne kraje po Sloveniji so zjutraj prebudile budnice. "Okoli šeste ure se zberemo pred staro osnovno šolo, kjer zaigramo koračnico. Nato naredimo krog po Idriji, deloma peš, deloma z avtobusom," pojasnjuje Andrej Lazar, predsednik Godbenega društva rudarjev Idrija. "Obiščemo psihiatrično kliniko, oba domova za starejših občanov, kjer so nas še posebej veseli, in pot nadaljujemo tudi v Spodnji Idriji. Korakamo po ulicah in na določenih točkah naredimo koračnico na mestu." Godba Idrijčane budi že več kot sto let - prvo budnico beležijo okoli leta 1904, le nekaj let za tem, ko so v rudarskem mestu okoli leta 1900 med prvimi začeli praznovati prvi maj.

Budnica je nastala v kontekstu praznovanja praznika dela in se spremenila v tradicijo. "Ljudje pričakujejo od nas, da se bo zgodila, pripravijo nam tudi pogostitev, tako da je to tudi družaben dogodek," pojasnjuje Lazar, ki v društvu deluje že več let. Najstarejši član je star čez 70 let, najmlajši pa obiskujejo osmi razred.

S prvomajsko budnico so slovesnosti ob prazniku dela začeli tudi v Ljubljani in številnih drugih krajih po Sloveniji. Nadaljevale se bodo s prvomajskimi prireditvami, kot je tradicionalno srečanje na Rožniku v Ljubljani.

V Zasavju 500 do 1.000 motorjev

V Zasavju se medtem vse od konca druge svetovne vojne prebujajo tudi ob zvokih motorjev. "Takrat je bilo le nekaj motorjev in avtomobilov, s katerih so odstranili izpušne cevi, da je čim bolj ropotalo," pojasnjuje Bojan Ivšek - Pajo iz Motokluba Klukhena. Danes se jih zbere med 500 in 1.000. "Ob 6. uri se zberemo na Izlakah, gremo skozi občine Zagorje, Hrastnik, Trbovlje ter nazaj v Zagorje," razlaga Ivšek. Dogodek je organiziran v sodelovanju s policijo, saj se v ta namen zaprejo ceste, motorji pa se ne premikajo hitreje kot 40, 50 kilometrov na uro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.