Slovenija
3658 ogledov

Precenila svoje sposobnosti, reševali so jo vso noč

vaja gorskih reševalcev GRZS Saša Despot
Neprimerno opremljena in oblečena se je odpravila v gore in se zaplezala. Reševali so jo vso noč.

Gorski reševalci GRS Kranj so bili v ponedeljek nekaj čez 17. uro obveščeni, da se je v težavah na skoraj 2500 metrov visokem vrhu Križ v bližini Kokrške Kočne znašla tuja državljanka. Izkazalo se je, da se je na turo odpravila prepozno in za po vrhu še neprimerno opremljena in oblečena. Za hojo po brezpotju je uporabljala navigacijsko sled preko aplikacije Strava. V megli in vetru se je zaplezala na samem vrhu. 

"Prosili smo za pomoč helikopterja LPE, ki je sprva poskusil z reševanjem iz zraka, a zaradi oblakov in močnega vetra naposled ni mogel pomagati - za pripravljenost letenja ponoči v težkih razmerah se jim iskreno zahvaljujemo. Za nas je to pomenilo, da nas do nje čaka minimalno 1500 višinskih metrov, zato je hitro stekla naporna klasična akcija, ki je potekala celo noč," so dogajanje opisali reševalci.

"Udarna ekipa petih reševalcev je zaplezano dosegla malo pred polnočjo. Šesterica za njimi je šla do bivaka pod Kočno, zadaj pa so hodile še dodatne okrepitve iz doline z natrpanimi nahrbtniki. Nižje so v gorski jami na poti čez Taško naši najizkušenejši zakurili ogenj in od tam koordinirali akcijo preko radijskih zvez. Do jutra smo planinko, ki sicer do situacije ni bila primerno kritična in se nevarnosti ni povsem zavedala, po mnogih urah boja z vetrom in temo rešili ter transportirali v dolino k njenemu avtu, nato pa sami odhiteli svojim službam naproti," so o razpletu reševalne akcije povedali gorski reševalci. 

Opozarjajo, da v gorah vladajo zimske razmere, zato je nujno, da se v gore odpravljate le primerno opremljeni. Poleg tega je pomembno, da turo prilagodite tako svojim zmožnostim kot vremenski napovedi. 

V preteklih dneh je v gorah že zapadel sneg. "V visokogorju je zapadlo dobrih 30 cm snega,  sredogorju do okoli 15 cm. Ob sneženju je pihal močan jugozahodnik, ki je novi sneg precej spihal v zamete. Nižje se je sneg že sesedel in talil, ponekod povsem skopnel," senžne razmere opisujejo na agenciji za okolje. "V visokogorju, nad okoli 2000 m, je snežna odeja strnjena, nižje so večinoma le še snežne krpe. Sneg v visokogorju je v senci suh in mehak, ponekod skorjast zaradi vetra. Nižje ter na prisojnih legah je sneg skorjast in pomrznjen. Zaradi taljenja in nočnega zmrzovanja je ponekod tudi poledenelo."

Medtem ko bo jutri še pretežno jasno, se bo v četrtek v hribovitem svetu zahodne Slovenije pooblačilo. V noči na petek bo na zahodu začelo deževati, v petek pa se bo dež razširil nad večji del Slovenije. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 1000 in 1400 metri. V soboto se bo nato delno zjasnilo.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 05:49 08.november 2023.

    Pa dejte že začet tem opankarjem reševanje zaračunavat in to s takimi zneski, da jim nikdar več ne pade na um, da bi se odpravili v gore brez vodiča in ustrezne opreme!!