Slovenija
1613 ogledov

Preobrat pred imenovanjem direktorja, ki bo upravljal milijardo in pol

denar, euro, bankovci
1/2
Žurnal24 main
Med postopkom izbire novega direktorja HSE je včeraj odstopil še predsednik nadzornega sveta Milan Perović. Generalni direktor HSE Matjaž Marovt je odstopil januarja, a v državnem podjetju, ki ima milijardo in pol prihodkov, ostaja do aprila.

Z odhodom Perovića so se menda zmanjšale možnost, da bi vodenje HSE, ki ima v lasti dravske in soške elektrarne, Termoelektarno Šoštanj in Premogovnik Velenje, prevzel Stojan Nikolić.

Nikolič je od leta 2014 finančni direktor HSE in je v upravi preživel tri direktorje, Blaža Košoroka, Gorazda Skubina in zdaj še Matjaža Marovta.

Čeprav naj bi po poročanju Siola Nikolić že dobil zeleno luč ministrstva za infrastrukturo za naskok na vrh, se je z odstopom Perovića, ki je bil menda njegov ključni zaveznik, zapletlo. Spomnimo, nadzorni svet pod Perovićevim vodstvom je Nikoliću leto dni pred potekom mandata podelil nov mandat.

"Potrjujemo, da je SDH prejel odstopno izjavo mag. Milana Peroviča z mesta nadzornika HSE. Mag. Perovič je odstopil iz osebnih razlogov in ne razlogov, kot ga navajajo nekateri mediji. Njegovo sodelovanje s SDH je bilo vedno korektno," so sporočili. Siol je poročal, da ga je SDH pozval k odstopu in da bi ga, če ne bi odstopil, zamenjali.

Na SDH so zagotovili, da Perović ne bo sodeloval pri izbiri novega predsednika uprave HSE.

Nikolićevi nasprotniki spisali kup očitkov

Stojan Nikoli%C4%87 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nikolićevi nasprotniki so na treh straneh strnili očitke zoper njega, komu vse so dopis, ki ni podpisan, poslali, pa ni znano.

Glede na njegovo funkcijo finančega direktorja je obremenjujoča sicer stara zgodba o klavrnem propadu njegove ideje, da bi HSE izdal obveznice, s katerimi bi poplačal bančne kredite. Strošek neuspešnega postopka naj bi bil več milijonov evrov, notranja revizija pa ni ugotovila nepravilnosti.

Poslovni načrt HSE za leto 2017 je vključeval 25 milijonov evrov prihodkov od prednostnega dispečiranja, ki pa nato sploh ni bilo sprejeto.

Informacijski sistem SAP naj bi z začetnega stroška 900 tisoč evrov po širitvi na Teš in dravske elektrarne stal že štiri milijone evrov, nerazumno pa je, da v enotni sistem ne bo vljučen Premogovnik Velenje, kjer je dve tretjini vseh zaposlenih v skupini in kjer bi sistem lahko prinesel največje prihranke. Vodjo IT naj bi izbral prav Nikolić.

Sporne naj bi bile tudi prodaje premoženja Premogovnika Velenje, kjer je bil Nikolić namestnik predsednika nadzornega sveta, predsednik pa (zdaj) Marovt. Hotel Barbara v Fiesi na vrhunski lokaciji ob morju je bil prodan za dva milijona evrov, smučišče Golte za slabega pol milijona evrov, čeprav je premogovnik vanj vložil več milijonov evrov. Vilo Široko so prodali za pol milijona evrov, čeprav so pričakovali dvakrat toliko, nekdanjo poslovno stavbo premogovnika pa za 800 tisoč evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.