Slovenija
13343 ogledov

Nikar ne nasedajte bankam, takoj nehajte plačevati obroke

Denar, evri, plača Profimedia
Skupni stroški bi se v primeru, da sprejmejo ponudbo bank, zmanjšali zgolj za 6 tisoč evrov.

"V Združenju Frank se čudimo zadovoljstvu Ministrstva za finance nad pobudo ZBS za enotno dogovorno rešitev posojilnih pogodb v švicarskih frankih, ki so se ji pridružili banki NLB in Addiko, saj ogroženi skupini kreditojemalcev ne prinaša bistvenega izboljšanja njihovega položaja, njen pravi cilj pa je očitno poskus zaščite bank pred poplavo tožb oškodovanih kreditojemalcev," so prepričani.

Zato so naredili izračun na primeru dejanskega kredita v višini 72.000 €. Ta je pokazal, da bi se skupni stroški po 25 letih odplačevanja (135.000 €), v primeru sprejema ponudbe bank zmanjšali zgolj za 6.000 €. "Za primerjavo: skupni stroški evrskega kredita iste višine bi bili v istem obdobju le 93.000 €. Takšna ponudba bank tudi bistveno ne zmanjša obroka kredita," so pojasnili.

Po drugi strani pa bi ob uspešni zahtevi za začasno odredbo, posledičnem prenehanju plačevanja obrokov do končne odločitve sodišča in dosojeni ničnosti kreditne pogodbe, ta isti kreditojemalec od banke na sodišču lahko iztržil vračilo preplačila v višini 4.500 € in obresti.

Najboljša rešitev? Takojšnje prenehanje plačevanja obrokov

"Za kreditojemalce v stiski, ki jih nagovarja ta bančna pobuda, je najboljša rešitev takojšnje prenehanje plačevanja obrokov, ki jo lahko dosežejo z začasno odredbo sodišča," svetujejo.

Slovenska sodna praksa v primerih tožb proti bankam, ki so ponujale kredite v švicarskih frankih, je namreč dokončno vzpostavljena v prid kreditojemalcem. "Banke se zavedajo, da bo večina tožnikov na sodišču uspešnih. Zaradi ključnih in odmevnih sodb sodišča Evropske unije (SEU) vedo, da je večina kreditnih pogodb nična in da lahko tožniki iztožijo zneske plačanih obrokov z obrestmi vred."

Po njihovem mnenju so banke pred podpisom ponujene rešitve dolžne kreditojemalce opozoriti, da obstoječe kreditne pogodbe v švicarskih frankih, sodeč po sedanji sodni praksi, verjetno vsebujejo nepošteni pogoj. "Zainteresiranim kreditojemalcem bi morali tudi z izračunom prikazati, kaj bi lahko pridobili v primeru, če bi ničnost pogodbe uveljavljavljali na sodišču. Združenje Frank je za svoje člane pripravilo tak izračun. Pogodba o konverziji kredita po tej ponudbi mora vsebovati eksplicitno klavzulo, da se kreditojemalec s konverzijo ne odpoveduje sodnemu varstvu," so še dodali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • andrija 04:58 12.april 2024.

    ker imate kredit na trajnik takoj prenehajte plačevati obroke in takoj odplačajte kredit

  • Avatar jezeran
    jezeran 19:58 10.april 2024.

    Banke je treba zjebat, tako ali tako niso več naše

  • sandi76 18:44 10.april 2024.

    Če bi bili pa krediti v švicarjih bolj ugodni, bi se najbrž tudi pritoževali ???