Slovenija
1577 ogledov

Preiskovali bi primere preprodaje dojenčkov pri nas

novorojenček v bolnišnici Profimedia
NSi za ustanovitev preiskovalne komisije DZ, ki bi preiskovala primere domnevno ukradenih otrok, ki bi preiskovala domnevne kraje dojenčkov v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja na območju nekdanje skupne države Jugoslavije.

V Sloveniji naj bi bilo več deset mater, ki sumijo, da njihovi novorojenčki niso umrli, pač pa so bili ukradeni, pravijo v NSi. Med raziskovanjem primerov porodov in smrti dojenčkov so matere naletele na številne ovire in nedoslednosti. "Tako še naprej ostajajo brez jasnih odgovorov, kaj se je v resnici zgodilo z njihovimi novorojenčki," opozarjajo pri NSi. 

Matej Tonin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Primere mater, ki so v 70. in 80. letih 20. stoletja v nekdanji Jugoslaviji izgubile otroke, je v začetku aprila znova obravnavala Komisija DZ za peticije, ki jo vodi Eva Irgl. Pobudnica že druge razprave o tej temi na komisiji DZ v tem mandatu je bila aktivistka Simona Šeremet Kalanj, ki pomaga materam iskati otroke, ki naj bi umrli v bolnišnici, a v zelo sumljivih okoliščinah. 

36-letni Srb, rojen v Kopru, je preko zapestnice iz stare koprske porodnišnice našel pot do biološke matere, ki je vsa leta živela v prepričanju, da je njen sin v porodnišnici umrl.

"Vsem je skupno to, da so materam v porodnišnici povedali, da je njihov novorojenček umrl, niso pa ga smele videti, v roke so dobile le pomanjkljivo dokumentacijo, za pogreb pa se je ponudila kar porodnišnica, da ga bo opravila," je povedala. V resnici pa novorojenček po njenih besedah ni umrl, pač pa naj bi ga prodali v posvojitev. Več lahko preberete v intervjuju za naš portal tukaj.  

Simona Šeremet Kalanj | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ministrstvo za notranje zadeve: Sumi nikoli niso bili potrjeni

S podobnimi sumi ukvarjajo tudi v drugih državah bivše Jugoslavije. Srbija je pri tem šla korak naprej, sprejela zakon in ustanovila vladno komisijo, ki se ukvarja z omenjeno problematiko. Šeremet Kalanj poudarja, da je glede pridobivanja podatkov dobro sodelujejo z Upravno enoto Maribor, a ne tudi z Upravno enoto v Ljubljani. Z ministrstva za notranje zadeve pa naj bi jim sporočili, da pri preverjanju in pregledu dokumentacije policija ni nikoli potrdila sumov, da otroci dejansko niso umrli po porodu.

Na seji komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti v začetku aprila sicer koalicijski poslanci niso sodelovali, ker so, kot so pojasnili, podobno razpravo opravili že lani.

Policija: Razlogov za kazensko ovadbo ni

Namestnik generalnega direktorja policije Robert Ferenc je povedal, da vse prijave obravnavajo. Do zdaj so prejeli 59 prijav, od tega so preverili 45 primerov in ugotovili, da ni razlogov za kazensko ovadbo. O tem so obvestili tudi tožilstvo. V obravnavi je še 14 tovrstnih primerov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • mph2 21:09 18.april 2024.

    Naj raje preučujejo tisočletja zlorab v cerkvi, otrok po sirotišnicah in drugje.

  • Ender3 13:56 18.april 2024.

    Svečkarji ne vedo kaj in s čim bi se ukvarjali..Da SDS odkrito pljuva čez njih jih pa ne moti..Če eno lice ni dovolj, nastavijo še drugo..