Slovenija
30761 ogledov

Pri nas tisoč evrov globe za humanitarni avtobus iz Ukrajine

DARS vinjeta vinjete cestninski nadzor cestnina Anže Petkovšek Dars
Na avtobusu so bili mladi pacienti iz Ukrajine.

Primorski dnevnik je poročal, da so včeraj v Trst prispeli mladi pacienti iz Ukrajine, ki so jih sprejeli v tržaški pediatrični bolnišnici Burlo Garofolo. Med njimi so kronični bolniki, tudi takšni z diabetesom in tumorji. 

Avtobus jih je peljal od ukrajinsko-madžarske meje do Trsta. Zapletlo se je v Sloveniji, kjer jih je nekaj časa zadrževalo osebje Darsa. Preverjali so, če so plačali cestnino. 

Voznika avtobusa, navaja Primorski dnevnik, nista vedela za spremenjeni način cestinjenja pri nas. Nista imela nameščene naprave DarsGo, ki je potreben za večja vozila, zato sta morala plačati kazen tisoč evrov - ne glede na to, da sta osebju Darsa razložila, da vozita bolne ukrajinske otroke. 

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v začetku marca na Twitterju objavil, da so v skladu z veljavno zakonodajo odslej prebivalci Ukrajine, ki zaradi vojne in humanitarnih razlogov prihajajo v Slovenijo ali jo zgolj prečkajo, oproščeni plačila cestnine na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. 

Kot pri tem navaja Primorski dnevnik, obstajajo določene omejitve med kategorijami.

Vojna v Ukrajini Bežijo pred vojno Svet V Italiji tragična nesreča avtobusa z Ukrajinci

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 09:18 14.marec 2022.

    Ja, ja, vse lepo in prav. Za vse enaka pravila, se strinjam. Pa vseeno tukaj situacija ni čisto vsakdanja, sploh ker je infrastrukturni minister sam odredil, da so humanitarna vozila oproščena cestninskih dajatev, kar naj bi bilo navsezadnje edino pravilno, ...prikaži več saj vladajo izredne razmere.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:07 14.marec 2022.

    Infrastrukturni minister Vrtovec in predsednik uprave Darsa Hajdinjak sta iz NSi , tu se vidi dvojna morala. Pomagati beguncem a hkrati kasirati. Naj jim cestnino krije zavod Iskreni.

  • rd2dmk2 09:02 14.marec 2022.

    ok. je problem in je še enkrat problem. torej pride begunec iz Ukrajine v Slovenijo. ima vse statusne pravice : lahko sobi zdravstvebo oskrbo , lahko dela, lahko se šola, lahko se zastonj vozi po AC. čakite malo... vse lepo ...prikaži večo in prav ampak tale begunec pride v SLO dobi nastanitev in potem odpre firmo taxi in služi , pa še cestnine ne plača. take rabimo... ti bodo UBER zatoklki do bankrota...