Slovenija
20293 ogledov

Ravnatelj opozarja pred belim kombijem, to pa pravi policija

Skoraj vsi učenci, pri katerih so potrdili prisotnost virusa nove gripe, so se ž Žurnal24 main
Starše preplašil bel kombi. "Voznik je imel dolge lase, sovoznik pa brado," so sporočili s šole.

Ravnatelj OŠ Vič Sašo Vlah je starše otrok obvestil o neljubem dogodku, o katerem so mu prejšnji dan poročali starši. 

Vlah: "Na srečo se je vse dobro končalo!"

"Ob 14. uri je učenec 4. razreda odšel iz OŠ Vič na Tržaški cesti. Na ulici Iga Grudna je prečkal cesto na prehodu za pešce in ko je prišel do drevesa, je po njegovih besedah v nasprotni smeri pripeljal bel kombi brez registrskih tablic, v katerem sta bila dva moška. Voznik je imel dolge lase, sovoznik pa brado. Takrat je kombi ustavil, odprl stransko steklo in voznik ga je hotel ogovoriti. V tem času je iz podhoda pod železnico prišla neznana gospa. Ko jo je voznik zagledal, je zaprl okno in odpeljal. Na srečo se je vse dobro končalo. Dogodek so starši prijavili policiji," je opisal Vlah. 

Policija: Osebi v avtu otroka nista nagovarjali

Na policiji PU Ljubljana so potrdili, da so bili z dogodkom seznanjeni. "Osebi po do sedaj znanih podatkih otroka nista ogovarjali in ni prišlo do nikakršnega kontakta med njimi," so sporočili. Policisti za pojasnitev vseh okoliščine dogodka še zbirajo obvestila.  Po prvih podatkih gre za enkraten dogodek, v katerem do sedaj niso potrjeni nobeni elementi kaznivih ravnanj. 

"Vsak stik še ne pomeni nevarnosti, naučite otroke, kako se odzvati!"

"Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo, še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in da ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive," opozarjajo na policiji. 

Policisti v okviru preventivnih predavanj po šolah opozarjajo otroke na okoliščine, ki so lahko v takšnih primerih zanje nevarne in kako naj reagirajo. "Tudi starši lahko v pogovoru z otroki pojasnijo, kako se obnašati v stikih z neznanci. Tak pogovor ne sme potekati pod vtisom medijskega poročanja o takšnih pojavih. Poleg tega redno opravljajo kontrole ob šolskih poteh, da bi bili otroci na poti iz šole in iz nje čim bolj varni glede na vse vidike, tako kriminalitete, javnega reda kot prometne varnosti," še poudarjajo na policiji. Starši naj se ne pogovarjajo z otroki, kadar gre za odmevne primere, kadar so pod vplivom čustev, ampak s pomočjo pripomočka, lahko bi bil to strip ali knjiga in predvsem v mirnih situacijah na način, ki je sproščujoč in ne ogrožajoč.

*Fotografija je simbolna

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 18:27 28.februar 2024.

    Dones sem srečal rumen kombi z rdečim križem narisanim na bokih, noter pa voznik z dolgimi lasmi in sovoznik z brado! Prijavil sem jih na policijo, pa so me pomirili, da ni nič nevarno!

  • Boris 17:44 28.februar 2024.

    Če bom kdaj jaz imel preveč časa in bom bil v belem kombiju ....

  • Avatar lopov
    lopov 16:32 28.februar 2024.

    MAFIJA... ALJANKOVICH