Slovenija
16555 ogledov

Vloge nikar kar ne pošljite na vaš najbližji urad

Denar, štetje denarja Profimedia
Najhitreje o davku na motorna vozila (DMV) odločijo v Postojni, Murski Soboti in Kranju, najdlje se čaka v Hrastniku, Ljubljani in Brežicah. Razlika med najhitrejšim in najpočasnejšim davčnim uradom je 18 dni.

Podatke smo pridobili na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja, saj nam jih na finančni upravi sprva niso želeli dati, češ da "primerjava povprečnega časa reševanja napovedi DMV med posameznimi finančnimi uradi ne predstavlja objektivnega kazalnika, saj na povprečen čas reševanja napovedi DMV vplivajo številni dejavniki, ki jih med posameznimi finančnimi uradi ni moč enoznačno meriti, kar bi posledično privedlo do neobjektivnih rezultatov".

A podatki so zelo pomembni za več kot 40 tisoč Slovencev, ki vsako leto oddajo napoved za odmero davka od motornih vozil (DMV) in po nepotrebnem čakajo na odločbo, v tem času pa avta ne morejo registrirati. Vlogo bi namreč lahko oddali na kateri koli davčni uradi, saj krajevna pristojnost za postopek odmere DMV ni predpisana. Če bi nekdo, ki sicer sodi pod brežiški davčni urad, vlogo poslal v Postojno, bi v povprečju prihranil 18 dni. Poročali smo o primeru, ko je davčni zavezanec na odločbo čakal skoraj mesec dni, v tem času pa ni mogel registrirati avta. 

Furs: Pol vlog rešimo v petih dneh

"Okrog 50 odstotkov vlog Finančna uprava RS reši v roku do 5 dni, več kot dve tretjini vlog (69,7 odstotka) pa v obdobju do 10 dni. Pri tem je potrebno izpostaviti, da čas reševanja vlog, ki zahtevajo popravke, dopolnitve in pridobivanje dokumentacije ter podatkov iz tujine in od tujih pristojnih organov, pogosto ni odvisen od ravnanja Finančne uprave RS. Slednje ima, ob vrsti drugih dejavnikov, vpliv na daljši čas reševanja vloge, kar se odraža tudi v podatkih v preglednici," so ob dostavi podatkov izpostavili na finančni upravi. 

Ob tem se zastavlja vprašanje enakomerne obremenitve davčnih uradnikov in zakaj davčni uradi vlog, vsaj tistih, ki so oddane prek eDavkov, ne prepošljejo najmanj obremenjenih davčnim uradom.

Za vozila, ki so jih ljudje pripeljali iz tujine, pobrali 16 milijonov evrov davka

Davek na motorja vozila se plačuje od avtomobilov, ki se prvič registrirajo v Sloveniji. Za nova vozila davek plača uvoznik prek mesečnega obračuna, kdor avto sam pripelje iz tujine, pa mora oddati napoved za odmero DMV in počakati, da mu finančna uprava izda odločbo. Ko jo prejme, lahko plača davek in šele nato lahko registrira vozilo.

Lani je finančna uprava odmerila DMV za 41.984 vozil, povprečni davek je bil 386 evrov. Skupaj so iz odmer pobrali 16,2 milijona evrov davka, skupaj z davki po obračunih pa 45,2 milijona evrov.

Povprečen odmerjen DMV je bil lani 386 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.