Slovenija
19 ogledov

Roki, ki jih ne velja zamuditi

Marko Golobič pravi, da je zanimanje za glasovanje iz tujine pokazalo le malo na Žurnal24 main
Če želite na referendumu o malem delu kot volivec iz Slovenije glasovati po pošti, je jutri zadnji dan, da oddate prijavnico. Študentje, pozor na datum 7. april. Odziv iz tujine zelo slab.

31. marec je rok, do katerega lahko zahtevate glasovanje po pošti, seveda je pogoj, da boste takrat v Sloveniji, saj so roki za glasovanje iz tujine že potekli.

Do glasovanja po pošti so upravičeni oskrbovanci domov za starejše občane, osebe v priporu in zaporu ter osebe, ki pričakujejo, da bodo v času splošnega glasovanja na zdravljenju v bolnišnici ali v zdravilišču.

Zahtevo za glasovanje po pošti je treba sporočiti okrajni volilni komisiji (upravni enoti), na območju katere ima volivec prijavljeno stalno prebivališče in je vpisan v volilni imenik, pojasnjujejo na Državni volilni komisiji (DVK).

Zahtevo lahko pošljete po pošti, faksu, skenirano po e-mailu ali pa jo vložite osebno. Volilna komisija mora jutri vašo prijavo že imeti v rokah, zato jutri pozabite na pošto.

Predhodnica splošnega elektronskega glasovanja?
Za invalide bodo na 55 voliščih po Sloveniji postavili posebne elektronske naprave, na katerih bodo lahko samostojno oddali svoj glas. S pomočjo pomočnikov lahko sicer invalidi glasujejo tudi povsod drugje.

Za glasovanje iz tujine je sicer DVK zabeležil le malo zanimanja, kot je za Žurnal24 pojasnil tajnik DVK Marko Golobič, vsega dva tisoč zahtev od okoli 52 tisoč upravičencev, ki so jih obvestili. 133 zdomcev pa bo glasovalo na slovenskih ambasadah.

Povejte, če vas 10. aprila ne bo doma
Golobič predvsem študente, ki se jih tokratni referendum še posebej dotika, opozarja na 7. april, to je namreč zadnji rok za možnost prijave za glasovanje na tako imenovanih OMNIA voliščih. Ta so namenjena volivcem, ki bodo 10. aprila na dan referenduma prebivali izven kraja svojega stalnega prebivališča, kjer so vpisani v volilni imenik (recimo mariborski študent v Ljubljani). Če bodo takšni volivci to sporočili pravočasno, bodo lahko 10. aprila glasovali na enem od okoli 55 volišč, ki bodo v ta namen odprta po vsej državi. 7. april je hkrati tudi skrajni rok za prijavo glasovanja na domu, ki bo potekalo na dan referenduma in je namenjeno bolnim in ostarelim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.