Slovenija
44 ogledov

S Turkmenistanom krepimo politične in gospodarske odnose

Gurbanguli Berdimuhamedov, Miro Cerar Saša Despot
Na povratnem obisku v Sloveniji avtokratski predsednik Turkmenistana, ki upa, da mu bo Slovenija pomagala pri dobavi njihovih energentov v zahodne države.

Predsednik republike Borut Pahor je na Brdu pri Kranju sprejel turkmenistanskega predsednika Gurbangulija. Pahor je ocenil, da  imata Slovenija in Turkmenistan odlične politične odnose, obe strani pa si prizadevata, da bi se vsestransko poglobili. Strinjala sta se, da je možnosti za to veliko.

Berdimuhamedov, ki ga spremlja številčna vladna delegacija, je dejal, da so bili pogovori s slovensko stranjo konstruktivni in so potekali v vzdušju medsebojnega zaupanja, odkritosti in razumevanja. Zgodaj dopoldne se je sestal tudi s premierom Mirom Cerarjem.

Turkmenistan ima vesoljske ambicije

Slovenski predsednik je poudaril, da je Turkmenistan hitro razvijajoča se sila v Srednji Aziji. "Predsednik mi je povedal, da imajo vesoljske ambicije. To je vsekakor nekaj, kar govori o priložnostih, ki jih ima slovensko gospodarstvo za naložbe in za sodelovanje v Turkmenistanu," je dejal.

Kot eno od perspektivnih področij sodelovanja turkmenistantski predsednik vidi energetiko. "Imamo ogromne zaloge plina, nafte ter fosilnih in mineralnih goriv," se je pohvalil.Ob tem je poudaril, da je energetska varnost povezana tudi z razpršitvijo tokov energentov in odvisna tako od proizvajalca kot tudi od distributerja in kupca - vsi trije namreč vplivajo na oblikovanje cene energentov.

"Turkmenistan je zainteresiran za dobavo svojih energentov tudi v zahodne države, zato računamo na pomoč in podporo Slovenije na tem področju," je dejal.

Kje bo prenočil, je skrivnost

Turkmenistan je po Pahorjevih besedah za Slovenijo posebej zanimiv zato, ker ima status nevtralne države, ki mu ga mednarodna skupnost priznava že skoraj 20 let. "To pomeni, da ima v soseščini urejene odnose in nobenih političnih ali drugih odprtih vprašanj. To je za regijo izjemnega pomena, hkrati pa tudi za Slovenijo, ki si prizadeva za to, da bi odprta politična in druga vprašanja v mednarodni skupnosti reševali po mirni poti," povedal Pahor.

Turkmenistanski predsednik bo v Sloveniji tudi prenočil, vendra zaradi varnostnih razlogov v predsedniški palači niso hoteli izdati lokacije.

Gurbanguli Berdimuhamedov | Avtor: EPA EPA

Pogosti stiki med državama

Stiki med državama so v zadnjem času sicer dokaj pogosti. Januarja lani je bil v Turkmenistanu zunanji minister Karl Erjavec z gospodarsko delegacijo. Turkmenistanski zunanji minister Rašid Meredov mu je obisk vrnil januarja letos in takrat je potekalo tudi prvo zasedanje slovensko-turkmenistanske medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje.

Državi vidita priložnosti za sodelovanje zlasti na področjih prometa, telekomunikacij in zvez, kmetijstva, skladiščenja, energetike, turizma, zdravstva in tekstila. Poleg tega je v Turkmenistanu v tem trenutku odprtih 3000 projektov v vrednosti 60 milijard dolarjev, k sodelovanju pa so bila povabljena tudi slovenska podjetja.

Avtokratski predsednik ponovno izvoljen s 97 odstotki

Avtokratski predsednik Berdimuhamedov, ki je po poklicu zobozdravnik, vlada pretežno puščavski državi od leta 2006. Na volitvah pred tremi leti je bil znova izvoljen za predsednika s 97 odstotki podpore.

Turkmenistan je predsedniška republika z enopartijskim sistemom. Vladajočo Demokratsko stranko Turkmenistana je do svoje smrti decembra 2006 vodil predsednik Saparmurat Nijazov, ki si je nadel vzdevek Turkmenbaši oziroma oče vseh Turkmenistancev. Ekscentrični voditelj je okoli sebe zgradil kult osebnosti in se leta 1999 razglasil za dosmrtnega predsednika.

Turkmenbašijev vpliv je bilo čutiti v vseh porah turkmenistanske družbe. Od državljanov je pričakoval, da bodo črpali duhovne napotke iz njegove knjige Ruhnama, zbirke misli iz turkmenistanske kulture in zgodovine. Mesece in dneve v tednu je poimenoval po sebi, svoji materi in drugih nacionalnih junakih in simbolih.

Prepovedal črne avtomobile

Gurbanguli Berdimuhamedov | Avtor: EPA EPA
Berdimuhamedov je ob prevzemu oblasti obljubil politične reforme, a jih zaenkrat ni uresničil. Prav tako se ni veliko spremenilo na področju svobode medije, kjer vlada popolna državna cenzura, dostop do tujih medijev pa je v veliki meri onemogočen.

57-letni Berdimuhamedov je sicer manj ekscentričen in je v veliki meri odpravil čaščenje svojega predhodnika. Ima pa tudi sam svoje muhe. Med drugim je prepovedal uvoz avtomobilov črne barve, sam pa se po državi vozi v konvoju belih limuzin. Na rojstnodnevni zabavi pred dvema letoma mu je "vse najboljše" v slogu Marilyn Monroe zapela ameriška pop pevka Jennifer Lopez.

V četrtek na Iskratel

Predsednik Borut Pahor bo visokega gosta sprejel na Brdu pri Kranju, kjer bo podpisanih tudi več meddržavnih sporazumov. Predsednika držav bosta ob tej priložnosti sprejela izjavo o okrepljenem sodelovanju med državama, napovedujejo v Pahorjevem uradu.

Z Berdimuhedovom se bo srečal tudi vlade Miro Cerar, v četrtek pa bo obiskal še podjetje Iskratel v Kranju.

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 5
  • Janez_53 17:03 13.maj 2015.

    Naslov članka na internetni strani pa je vrhunski: "SLOVENCI SO PREDSEDNIKU MU PODARIL ZELIŠČA"!!!

  • matevz96 16:47 13.maj 2015.

    Ali jaz nekaj ne razumem ali je Pahor podaril tole: knjigo: Zdravilne rastline Turkmenistana I, ki jo je napisal predsednik sam, prevedeno v slovenski jezik.

  • marabunta 12:31 13.maj 2015.

    še en bolnik, ki ustrahuje narod, ....ima pač veliko naravnega bogatstva, kar ga rešuje, sicer bi že zdavnaj klavrno končal