Slovenija
168 ogledov

Še pol cene bi bilo preveč

Od načrtovanih 48 so v naselju Urbanje zgradili sedem hiš. Stale naj bi do 350 t Žurnal24 main
Prazno. Nova stanovanja in cele soseske neprodani. Cene še previsoke. Neprofitnih skorajda ni.

Novo mesto, Trebnje. Vsaj 200 povsem novih stanovanjskih enot je po podatkih poznavalcev nepremičninskega trga na voljo v Novem mestu in Trebnjem. Urbanje, Podbreznik, del Vrtov na Krki in Ulice Slavka Gruma v Novem mestu ter Rimski dvori, Levji dvorec, vila Cviblje v Trebnjem in Kotarjeva ulica v Šentjerneju so nove soseske in večstanovanjske stavbe, ki že dalj časa čakajo kupce.

100 novozgrajenih stanovanj je neprodanih v Novem mestu in prav toliko v Trebnjem.

Še vedno predrago
Stanje na nepremičninskem trgu je hudo, promet je praktično povsem zamrl. Cene so še vedno previsoke in bodo morale pasti, saj imajo lastniki z vzdrževanjem praznih stavb stroške, če je zasedena tretjina stavbe ali pa cela,” meni Alojz Podboj, direktor stanovanjskega podjetja Terca.

Tudi Franci Juršič, nepremičninski posrednik iz Novega mesta, meni, da so novogradnje, ki čakajo kupce, predrage. Ob tem navaja primer podjetja Ikons, ki je zgradilo naselje individualnih hiš, imenovano Urbanje. “Podjetje se je zadolžilo, tako da je zdaj v stečaju. Tudi če bo stečajni upravitelj te hiše prodajal za pol cene – cenili so jih po 350 tisoč evrov –, je vprašanje, ali bodo šle v promet,” pravi Juršič.

Bomo kar gradili?
Da naštete novogradnje samevajo, je po Podbojevem mnenju krivo tudi to, da so padle v čas nepremičninske krize, a dodaja, da bi se kljub temu morala občinska stanovanjska politika namesto v gradnje novega obrniti v smer izkoriščanja obstoječega fonda stanovanjskih stavb. O tem na Mestni občini Novo mesto pravijo, da so med temeljnimi cilji za zagotavljanje stanovanj tudi prenove obstoječega fonda v sklopu notranjega razvoja naselij, njihovega zgoščevanja in zaokroževanja. Poskrbeli naj bi, kot navajajo, tudi za večanje fonda neprofitnih najemnih stanovanj in optimizacijo ponudbe glede na povpraševanje.

Tudi če bodo prodajali za pol cene, je vprašanje, ali bo šlo.
Franci Juršič, nepremičninski posrednik, o hišah novega naselja Urbanje

Kaj pa neprofitna?
Novih bo pet. Vsa neprofitna stanovanja v lasti Mestne občine Novo mesto so, kot so nam povedali na občini, zasedena. “Prizadevamo si pridobiti nova, ki bi jih lahko dodelili najbolj ogroženim družinam in posameznikom,” pravijo v kabinetu župana Alojzija Muhiča. Letos naj bi tako objavili razpis, v katerem bo na voljo pet stanovanjskih enot. Ob tem dodajajo, da zaradi bistveno manjše ponudbe neprofitnih stanovanj tržne najemnine tudi subvencionirajo, torej nekaterim najemnikom pokrijejo razliko med tržno in neprofitno najemnino.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.