Slovenija
19 ogledov

"Sindikati podtikajo napačne ocene"

null Žurnal24 main
GZS na ugotovitve sindikatov, da dvig minimalne plače ni povzročil dviga brezposelnosti, odgovarjajo, da gre le še za enega v vrsti argumentov, s katerim bodo zahtevali ponoven dvig plač.

"Sindikati zadnje dneve na GZS in UMAR naslavljajo kritike o naših zmotnih ocenah učinkov četrtinskega dviga minimalne plače. Brez dvoma gre za enega od argumentov, s katerimi nameravajo ponovno pritiskali na dvig plač," je v izjavi za javnost zapisal Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS.

Hribar nadaljuje, da jim sindikati podtikajo napačnost ocene učinkov dviga minimalne plače, ker se le-ti niso odrazili v višjih številkah kot okoli 100 tisoč brezposelnih. "Pa pri tem ne navajajo, da je država v tem času izdala za 12 tisoč manj delovnih dovoljenj za tujce, da je z zakonom o polnem subvencioniranju polnega delovnega časa trenutno zaščitila prek 66 tisoč delovnih mest. V enem letu se je z ukrepi države za skoraj tri tisoč povečevalo število samozaposlenih, za prek 13 tisoč pa se je povečalo število upokojenih," dodaja.

"Naša kriza se poglablja"
Direktor GZS poudarja, da danes izpostavljamo poenostavljene interpretacije umirjanja krize in recesije, kot jih kaže trenutna uradna statistika. Tako jo po njegovem mnenju razumejo sindikati in tako se prikazuje tudi javnosti. "Morda to velja za Nemčijo, Avstrijo, ne velja pa za Slovenijo," doda.

"Zaradi spleta razlogov močno pada likvidnost gospodarstva, zato so pred durmi prisilne poravnave in stečaji. Podjetja, ki se spopadajo s prenizko dodano vrednostjo, so običajno prezadolžena, večajo se jim izgube, zato izgubljajo na bonitetnih ocenah," ocenjuje Hribar in obenem poziva sindikate in javnost k razumu in sodelovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.