Slovenija
75 ogledov

Slike na dražbi, da poplačajo dolg

Zlatko Sraka Energoplan Boštjan Tacol
Energoplan. Izvršitelj bo danes prodajal 24 slik podjetja, ki je gradilo Stožice.

V Javni razsvetljavi od Energoplana, ki je skupaj z Gradisom skupino G gradil Stožice in je zdaj v postopku prisilne poravnave, terjajo plačilo dolga v višini 65 tisoč evrov. Zato bo danes na sedežu Energoplana javna dražba 24 slik, katerih vrednost je ocenjena na 83 tisoč evrov. Med drugimi je slika Petelin Franceta Slane ocenjena na 15 tisoč evrov, slika Abstrakt (kdo je njen avtor, nam v pisarni izvršitelja Marijana Hojsa niso znali povedati) pa na 25 tisočakov; vrednost drugih slik je ocenjena na od 500 evrov do pet tisočakov.

“Gre za več kot dve leti star dolg. Verjamem, da bodo slike prodali in z njimi poplačali vsaj del dolga, ker gre za priznane slikarje,” je optimističen Stanko Furlan, glavni izvršni direktor Javne razsvetljave, ki pravi, da drugod pri izterjavi dolgov niso bili tako uspešni: “Od drugih podjetij, ki so šla v stečaj ali prisilno poravnavo, ni nič ostalo, tu pa so slike.” Furlan sicer ne ve, pri katerem poslu je nastal dolg.

Na drugi lahko nižje cene

Če na današnji dražbi slik ne bodo prodali po ocenjenih vrednostih, lahko izvršitelj na predlog Javne razsvetljave določi datum nove dražbe, na kateri lahko slike prodaja pod ocenjeno vrednostjo, vendar ne pod tretjino te vrednosti.

Vse slike sicer trenutno hrani Energoplan. Sodišče pa lahko denarno kaznuje odgovorne s skoraj 42 tisoč evri, če kdo od njih “skriva, poškoduje ali uničuje svoje premoženje”.

Komentarjev 2
  • maresem 19:51 13.december 2013.

    Ti strici so tudi zreli za.....

  • Fulmmer 08:39 13.december 2013.

    Baje bo taka gužva kot pred Hofrom ko ga odpirajo....